Podrška digitalnoj transformaciji u Crnoj Gori

Objavljeno: 2023-10-17 14:00:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

U okviru ReSPA nove inicijative za podršku šemi mobilnosti, predstavnici Ministarstva javne uprave posjetili su institucije iz oblasti digitalizacije i e-uprave u Beogradu.

Predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu u Beogradu predstavili su svoj rad fokusirajući se na različite kritične aspekte, kao što su dizajn usluga, infrastruktura eUprave i portal e-Uprava. Razgovarali su i o internim smjernicama za dizajn usluga usmjerenih na korisnike, principe upravljanja e-uslugom i životni ciklus usluge.

Paralelno sa tim, Sekretarijat za javnu politiku uveo je "ePaper projekat", inicijativu usmjerenu na korisnika za optimizaciju i digitalnu transformaciju javnih usluga. Također su razgovarali o  Registru administrativnih postupaka i konceptu Jedinstvenog šaltera za javne usluge.

Posjetili su Nacionalnu akademija za javnu upravu (NAPA), gdje su stekli uvid u organizacionu strukturu NAPA-e i njene rezultate.

Na kraju, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije podelili su sa kolegama strateški okvir za e-Upravu i predstavili rad Srpsko-korejskog centra za pristup informacijama, fokusirajući se na izgradnju kompetencija u okviru svog domena.