Podrška projektima promocije nauke i istraživanja

Objavljeno: 2024-06-13 14:42:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podsjeća da je rok za prijavu za tačku 11 Konkursa za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti – Aktivnosti promocije nauke i istraživanja, ciklus II, 17. jun 2024. godine.

Naime, Ministarstvo će putem ovog konkursa podržati projektne aktivnosti koje se odnose na promociju nauke i istraživanja u Crnoj Gori u toku 2024. godine, kroz organizaciju kurseva, obuka, ljetnjih škola, takmičenja, edukativnih radionica i slično, za predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast.

Na ovu tačku Konkursa se mogu prijaviti ustanove koje imaju licencu za obavljanje naučnoistraživačke djelatnosti, izdatu od strane Ministarstva, zatim pravna lica koja se, u skladu sa svojim statutom, bave naučnoistraživačkom i/ili edukativnom djelatnošću i ustanove iz javnog sektora.

Projektne aktivnosti za koje ustanova aplicira moraju biti sprovedene do kraja 2024. godine i treba da se odnose na: približavanje aktuelnih naučnih pitanja i metoda mladima i široj javnosti; naučne aktivnosti u koje su uključeni građani; naučnu etiku; podsticanje istraživačkog pristupa u obrazovnom procesu; unapređenje naučnog novinarstva; promovisanje istraživanja crnogorskih naučnika iz države i iz dijaspore; umrežavanje sa regionalnim i međunarodnim inicijativama u oblasti promocije nauke u društvu i podršku mladim talentima. Projektni tim treba da ima koordinatora i najmanje dva člana projektnog tima.

Ustanova može ostvariti pravo na (su)finansiranje aktivnosti promocije nauke i istraživanja samo jednom u toku 2024. godine, u iznosu do 3.000 €, a ovim sredstvima se mogu finansirati: troškovi osoblja angažovanog na projektu, te materijalni troškovi i putni troškovi. Ukoliko su aktivnosti promocije nauke i istraživanja podržane kroz druge programe Ministarstva ili su u potpunosti finansirane iz drugih izvora, Ministarstvo neće razmatrati prijavu.

Svi zainteresovani više informacija mogu naći na sljedećem linku:https://www.gov.me/clanak/raspisan-konkurs-za-sufinansiranje-nid-u-2024-godini