Podrška saradnji organa državne uprave i NVO: Okrugli sto "Evropska praksa za efikasnu javnu upravu"

Objavljeno: 2023-07-21 12:17:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Generalna direktorica Marija Hajduković otvorila je okrugli sto ,,Evropska praksa za efikasnu javnu upravu“, koji je organizovala Mreža za evropske politike- Master iz Podgorice, u okviru istoimenog projekta, koji je podržan od strane Ministarstva javne uprave kroz javni Konkurs „Zajedno kroz reformu javne uprave“ u 2022. godini.

Bila je to prilika da se ukaže na značaj kvalitetne saradnje javne uprave i civilnog sektora u cilju unapređenja rada javne uprave, a posebno u dijelu vođenja procesa reforme javne uprave. Direktorica Hajduković se tokom izlaganja osvrnula na postignute rezultate i najavila brojne aktivnosti ovog resora koje će u narednom periodu omogućiti ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji, naglašavajući značaj reformskog procesa i pažnju koju Evropska unija posvećuje kroz kontinuirani monitoring ispunjenosti indikatora. Hajduković je istakla da je jedan od rezultata predanog rada na reformi i potpisivanje Finansijskog sporazuma za IPA 2022 u iznosu od 14 miliona € za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, u junu 2023.Nakon uvodnih izlaganja, održana je panel diskusija „Kako unaprijediti efikasnost javne uprave u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima?“ u kojoj su učestvovali načelnica u Direkciji za strateško planiranje u javnoj upravi i praćenje implementacije strateških dokumenata, Ministarstva javne uprave Ružica Mišković i generalni direktor za evropske fondove Ministarstva evropskih poslova Bojan Vujović. Takođe, učesnici panela su bili i predstavnici civilnog sektora, David Vukićević, MOACG i Snežana Nikčević, iz NVO 35 mm, koji su ujedno i članovi Operativnog tima Partnerstva za otvorenu javnu upravu.

Načelnica Mišković je podsjetila na prioritete Strategije reforme javne uprave 2022-2026, ukazala na izazove u implementaciji i iznijela ključne nalaze Izvještaja o implemntaciji strategije reforme javne uprave za 2022. Takođe se osvrnula i na rad Savjeta za reformu javne uprave, kao i na aktivnosti realizovane na planu ispunjavanja uslova za usvajanje evropskih standarda na polju digitalizacije i pružanja usluga.