Podrška zemljama Zapadnog Balkana u jačanju usklađenosti sa standardima obuke pomoraca

Objavljeno: 2024-10-14 10:15:00 Autor: imo.org

Vlade zemalja Zapadnog Balkana stekle su dublje razumijevanje komunikacionih zahtjeva koje moraju ispuniti kako bi osigurale da njihove nacionalne procedure i institucije za pomorsku obuku ispunjavaju globalne standarde koje postavlja Međunarodna pomorska organizacija (IMO).

Regionalna radionica održana je u Tivtu, (23-27. septembra) kako bi se podržala implementacija Pravilnika I/7 i I/8 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, sertifikaciju i dežurstva pomoraca iz 1978. godine (STCW Konvencija).

STCW Konvencija postavlja minimalne standarde za obuku i kvalifikacije u globalnoj pomorskoj industriji, podržavajući kompetentne, dobro obučene i kvalifikovane profesionalce, kako na brodu, tako i na kopnu, čime se osigurava sigurnost i efikasnost pomorskih operacija.

Pravilnici I/7 i I/8 zahtijevaju od potpisnica da dostave informacije generalnom sekretaru IMO-a u vezi s nacionalnim procedurama za autorizaciju, akreditaciju ili odobravanje obuke i ispita za pomorce, procjenu medicinske sposobnosti i kompetentnosti, kako bi se osiguralo da ispunjavaju zahtjeve STCW Konvencije.

Ove informacije uključuju, između ostalog, detalje o nacionalnim politikama obrazovanja i obuke, pravne i administrativne mjere za osiguranje usklađenosti, te sažetak kurseva, programa obuke, ispita i procjena za svaki izdat sertifikat.

Radionica, prepoznajući izazove u implementaciji odredbi STCW Konvencije, imala je za cilj podizanje svijesti o važnosti komunikacije informacija i sprovođenja nezavisnih evaluacija. Ovi napori su ključni za ispunjavanje zahtjeva za sertifikaciju i osiguravanje najviših standarda pomorske sigurnosti i profesionalizma.

Radionici je prisustvovalo 17 učesnika iz pet zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Moldavija), uključujući predstavnike vlada i pomorskih akademija, zvaničnike iz pomorskih administracija i instruktore obuke odgovorne za implementaciju STCW Konvencije.