Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opština Žabljak, Pljevlja, Rožaje, Petnjica, Bara i Ulcinja predstavljen IV javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD II programa za Mjeru 1

Objavljeno: 2022-03-07 13:34:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su poziv kao i procedure za podnošenje zahtjeva kao i neophodne preduslove koji se moraju ispoštovati kako bi poljoprivredni proizvođači mogli konkurisati. Poljoprivrednim proizvođačima je pojašnjeno da kroz ovaj javni poziv koji se odnosi na primarnu proizvodnju mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€. Podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70%. Javni poziv je otvoren od 14. marta 2022. godine.

Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom. Podrška se dodjeljuje za gotovo svaki sektor poljoprivredne proizvodnje, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani. Naime, oni na dan objave Javnog poziva u zavisnosti od sektora proizvodnje, moraju ispunjavati odredjene kriterijume u pogledu obima proizvodnje, broja uslovnih grla i površina zasada.

Pitanja prisutnih odnosila su se i na prihvatljive investicije po sektorima koji se podržavaju, gdje im je objašnjemo da se podržavaju sledeće investicije;

  • Izgradnja/rekonstrukcija objekata i drugih pomoćnih objekata;
  • Nabavka namjenske opreme i mehanizacije;
  • Investicije u opremu i sredstva za ponovnu preradu repro-materijala, tretman i odlaganje otpada;
  • Izgradnja i/ili rekonstrukcija ograda (izuzev kamenih i kovanih ograda);
  • Izgradnja i/ili rekonstrukcija objekata i/ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije (solarni);
  • Ulaganje u sistem navodnjavanja;
  • Nabavka  protivgradne mreže i mreže zaštite od ptica;
  • Nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade;
  • Investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta.

Naročito interesovanje iskazano je za pitanje vlasništva investicije. Istaknuto je, da prije podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške kroz ovaj javni poziv, investicija koja se podržava mora biti u vlasništvu korisnika podrške. Odnosno, ukoliko je u pitanju izgradnja i/ili rekonstrukcija objekta, objekat, ali i zemljište na kome se gradi/rekonstruiše mora biti u vlasništvu korisnika podrške, prije podnošenja zahtjeva za isplatu. Takođe, sva kupljena mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške.

Predstavljen je  i međunarodni projekat DIGITALNO PREDUZETNIČKO GNIJEZDO I 4.0 INDUSTRIJA U CRNOJ GORI - DigN€st, koji se finansira od strane ERASMUS programa (EU), u kom je Ministarstvo poljoprivredse, šumarstva i vodoprivrede jedan od partnera.

Učešćem u ovom projektu ministarstvo se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i da doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji.

Objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.