Posjeta ministra turizma Japanskom Uglu u Podgorici

Objavljeno: 2024-08-17 13:30:00

Ministar turizma mr Simonida Kordić, posjetila je sa saradnicima Japanski ugao, centar Fondacije za promovisanje nauke - Prona, u Podgorici. Ovaj prostor za promovisanje nauke i kulture Japana, otvoren je 2017. godine kao rezultat inicijative Profesora Mirkovića, tada nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Japanu, i ambasadora Japana u Crnoj Gori, gospodina Jujići Takahare.

Posjeta ministra turizma predstavlja još jedan korak ka intenziviranju diplomatskih odnosa i saradnje između Crne Gore i Japana, posebno značajan u godini kada obilježavamo 140 godina prijateljskih odnosa između naših država. Podsjećamo da su naši dobri odnosi započeli još 1884. godine kada su car Meidži i knjaz Nikola razmijenili odlikovanja, što je postavilo temelje dugotrajnog prijateljstva i uzajamnog poštovanja između dva naroda.

„Posebno nam je zadovoljstvo što možemo doprinijeti daljem jačanju odnosa i unapređenju saradnje između Crne Gore i Japana. Ovaj jubilej je savršena prilika da se podsjetimo na istorijske veze i otvorimo vrata za nove mogućnosti u oblastima turizma, nauke i kulture“, izjavila je ministar Kordić tokom svoje posjete.

Programski direktor Vuk Vučeraković, zahvalio se Ministarki na ukazanom interesovanju i posjeti, i istakao sličnost naše dvije zemlje koji je baziran na poštovanju prirode, mira i etici.

Tokom sastanka, ministar je naglasila važnost nastavka saradnje na projektima koji će dodatno ojačati prijateljstvo između Crne Gore i Japana, te izrazila zahvalnost na dosadašnjoj podršci Japana u različitim oblastima.

Japanski ugao nastaviće da bude simbol kulture, nauke i diplomatije, kao i mjesto susreta koje će služiti daljem unapređenju veza između dvije zemlje.