Postupak za ostvarivanje statusa istaknuti kulturni stvaralac

Status istaknuti kulturni stvaralac ustanovljen je Zakonom o kulturi u kome je odredbom člana 52 propisano da Vlada Crne Gore može na predlog Ministarstva da dodijeli status istaknuti kulturni stavralac umjetniku ili stručnjaku u kulturi čija su djela i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore.

Kriterijumi za dodjelu su propisani Uredbom o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac („Službeni list Crne Gore", br. 78/2009), a podnosilac zahtjeva  dostavlja:

  • dokaz da umjetnik ili stručnjak dobitnik jedne od državnih nagrada:Njegoševa, Petar Lubarda, Miroslavljevo jevanđelje, Trinaestojulska nagrada;(fcc povelje, nagrade itd)
  • dokaz da je umjetnik/stručnjak autor djela ili  stvaralaštva od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore (npr:biografiju, bibliografiju ili CV);
  • ako je crnogorski državljanina i ima prebivalište u Crnoj Gori (fcc lične karte, uvjerenje o crnogorskom državljanstvu);
  • dokaz da je dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore( npr:fcc nagrada);
  • dokaz da je stvaralaštvo, odnosno stručni rad ostvarivao kontinuirano najmanje 20 godina; doprinio razvoju kulturnih vrijednosti Crne Gore i njenoj međunarodnoj afirmaciji i odgovarajuće strukovno udruženje ocijenilo da je njegov rad od izuzetnog značaja za oblast u kojoj stvara, odnosno djeluje( npr:biografiju, bibliografiju, publikaciju).

Dobitniku Trinaestojulske nagrade za životno djelo dodjeljuje se status istaknuti kulturni stvaralac bez primjene navadenih kriterijuma.

Postupak za dodjelu ovog statusa pokreće umjetnik podnošenjem inicijative Ministarstvu kulture i medija, a u njegovo ime to može da učini institucija ili neko drugo zainteresovano fizičko ili pravno lice. Pored podnošenja inicijative, potrebno je dostaviti dokaze o ispunjavanju prethodno pomenutih kriterijuma.Postupak dodjele je stalno otvoren.

Kompletna dokumentacija dostavlja se Minstarstvu, odnosno stručnoj komisiji za dodjelu statusa, koja utvrđuje ispunjenost uslova za svaku podnijetu inicijativu. Nakon podnošenja inicijativa, Komisijia utvrđuje predloge sa obrazloženjem koje dostavlja Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje. Na osnovu odluke Vlade Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija donosi rješenje o utvrđivanju visine i početku isplate doživotne mjesečne naknade.