Potpisano deset ugovora sa roditeljima romskih mališana

Objavljeno: 2024-07-04 07:35:03 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija: Vesna Pejović, Rok Đoljaj i Martin Prenkočaj, predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Sokolj Begenaj, direktor vrtića „Ljubica V. Jovanović Maše“, Žarko Ristić i vaspitačica Olivera Đurišić, obišli su romsko naselje „Palestina“ u Lastvi Grbaljskoj.

Tom prilikom potpisano je 10 ugovora sa roditeljima romskih mališana, dok će šest porodica naknadno potpisati ugovore.

D‌jeca  RE populacje uzrasta od 3 do 6 godina, pohađaće interaktivnu službu u Lastvi Grbaljskoj, tri puta ned‌jeljno po nekoliko sati. Interaktivne službe u vrtiću obično služe kao dodatni oblici podrške d‌jeci u njihovom razvoju. To mogu biti različite aktivnosti koje podstiču kreativnost, motoričke vještine, socijalizaciju ili učenje kroz igru. Ove službe često imaju edukativni karakter i pomažu d‌jeci da se razvijaju na različitim nivoima.

Interaktivni punkt funkcioniše u sklopu JU OŠ „Nikola Đurković“ Lastva Grbaljska. Počeo je sa radom u aprilu prošle godine i tada je upisano jedanaestoro d‌jece. Ove godine je broj zainteresovanih mnogo veći.

Podsjetićemo, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je promociju upisa d‌jece RE populacije u vrtiće i škole započelo početkom godine.

Veoma je važno da se romska d‌jeca uključe u naš obrazovni sistem, počev od vrtića. To je ključno za njihov razvoj i integraciju u društvo kako bi im se osigurao pristup kvalitetnom obrazovanju i pružile jednake šanse kao i drugoj d‌jeci.