Potpredsjednik Bečić čestitao 13. jul – Dan državnosti

Čestitam 13. jul, jedan od najznačajnih i najljepših datuma u našoj crnogorskoj istoriji, koji simbolizuje vjekovni ideal slobode, čojstva i junaštva našeg naroda.

Datum koji simbolizuje priznanje nezavisnosti prije 146 godina na Berlinskom kongresu, ali i hrabrost jedne male zemlje koja je ustankom protiv fašizma prije 83 godine pokazala svoju veličinu. Upornost i nesalomiva želja naših predaka, spremnost da žrtvuju život za viši cilj - ljubav prema otadžbini - ostavili su nam veliko nasljeđe i sveti amanet.

Crna Gora je zlatnim slovima upisana u knjigu antifašizma Evrope. U borbi protiv fašizma, jednom od najsvjetlijih primjera naše istorije, pokazali smo da se snaga jedne zemlje ne mjeri brojem stanovnika, već zajedništvom i nepokolebljivim duhom. Naša hrabrost, odlučnost i nesalomiva volja nisu ostavili ravnodušnim ni vladare mnogo većih zemalja.

Zato, nasljeđe koje nam je ostavljeno u amanet treba njegovati, čuvati i prenijeti na buduće naraštaje. Neka jedinstvo, sloga, hrabrost, mudrost, želja i odlučnost budu vrijednosti po kojima ćemo ostati upamćeni.

Od trenutka kada je Crna Gora postala međunarodno priznata država, prešli smo dug put.

Pred nama je sada značajan zadatak. Radimo neumorno da otvorimo vrata Evropske unije i postanemo njena prva naredna punopravna članica.

Naši preci su nam ostavili slobodu kao najveći ideal, zato naši građani ujedinjeni oko svih različitosti koje čine naše bogatstvo žele ponosnu, jaku, građansku, evropsku Crnu Goru koja će 2028. ostvariti veliki strateški cilj i postati 28. članica EU.

Jake institucije, uništeni kriminal i korupcija, ekonomsko socijalno dalje snaženje građana i snažno građansko društvo jesu garancija evropskog sna, ali i naš dug prema precima i obaveza prema potomcima.

Neka nas Trinaestojulski ustanak uvijek podsjeća da čuvamo, da poštujemo i da se divimo ljepoti naše Crne Gore.

Sa željom da našim brdima, morima, planinama, jezerima i rijekama uvijek odjekuje evropski glas, da naše pretke učinimo ponosnim, a našu djecu dostojnom, još jednom svim građankama i građanima Crne Gore sa osjećajem dubokog ponosa čestitam 13. jul, jedan od najznačajnih i najljepših datuma u našoj istoriji.