Potpredsjednik Ibrahimović sa ambasadorkom Albanije

Objavljeno: 2024-08-30 12:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa ambasadorkom Albanije Žaklinom Peto.

„Crna Gora i Albanija njeguju prijateljske dobrosusjedske odnose i saradnju, dodatno ojačanu NATO savezništvom, kao i zajedničkom evropskom perspektivom“ kazao je Ibrahimović.

Istakao je da Vlada Crne Gore želi da dodatno osnaži bliske veze za susjedima zbog čega je kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta definisala upravo regionalnu saradnju. Izrazio je zadovoljstvo dinamikom bilateralnih kontakata, ali i političkog dijaloga na visokom niovu, čime se, kako je kazao, „dodatno potvrđuje obostrana posvećenost i želja da međudržavni odnosi Crne Gore i Albanije budu najbolji mogući“. U tom kontekstu je posebno važnim ocijenio napore ka jačanju ekonomske saradnje, kao preduslova daljeg razvoja našeg regiona.

Ambasadorka Peto je kazala da odličnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Albanije, značajno doprinosi zajednička vizija razvoja i pridruživanja Evropskoj uniji. Na toj liniji je istakla da je napredak Crne Gore ka punopravnom članstvu potvrđen kroz pozitivan IBAR podsticaj i za Albaniju, ali i ostale zemlje regiona. Istakla je i da postoji spremnost da se dinamična saradnja dodatno unaprijedi, naročito u oblastima energetike, infrasturkturnog povezivanja, kao i kulture.