Potpredsjednik Ivanović na međunarodnoj konferenciji Bledski strateški forum

Objavljeno: 2024-08-28 18:00:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove dr Filip Ivanović učestvovaće, na poziv potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanje Fajon, na 19. međunarodnoj konferenciji Bledski strateški forum koji se održava u Bledu, Republika Slovenija, 2. i 3. septembra 2024. godine.

Predviđeno je da potpredsjednik Ivanović, u okviru Foruma koji se ove godine organizuje pod naslovom „Svijet paralelnih stvarnosti", učestvuje na panelu „Evropa ujedinjena i slobodna: obnovljena posvećenost evropskoj solidarnosti".

Učešće potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove poslužiće kao prilika da se naglasi značaj budućeg članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, kao i da se dodatno istakne njena posvećenost vrijednostima i interesima Unije.

Potpredsjednik Ivanović će prisustvovati i neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova i specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, a imaće i brojne bilateralne sastanke na marginama Foruma.

Bledski strateški forum (BSF) je međunarodna konferencija koja se kontinuirano održava u Bledu, Sloveniji, od 2006. godine. Ova konferencija okuplja vodeće svjetske političare, stručnjake, diplomate, akademike i poslovne lidere radi diskusije o najvažnijim globalnim i regionalnim pitanjima. Ključne teme obuhvataju međunarodnu bezbjednost, ekonomski razvoj, održivost i ljudska prava, a BSF funkcioniše kao značajna platforma za podsticanje dijaloga i pronalaženje rješenja za savremene izazove.

Kako je planirano, u uvodnom dijelu konferencije, u ime slovenačke strane obratiće se i predsjednica Nataša Pirc Musar, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon i generalni sekretar BSF-a Peter Grk, a očekuje se prisustvo predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i generalne sekretarke OEBS-a Helge Marije Šmid.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće medijima saopštenja, sa fotografijama.

Platforma za učešće potpredsjednik Ivanovića može se pogledati u nastavku.