Poziv za obilježavanje Dana evropske baštine za 2024. godinu

Objavljeno: 2024-07-17 10:07:00 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore poziva sve zainteresovane aktere da se priključe i osmisle raznovrsne programe/manifestacije, predavanja, skupove, festivale, radionice, izložbe, panele, virtuelne programe, prezentacije/ i slična događanja, namijenjena djeci i odraslima, kojima će istražiti i prezentovatI baštinu koja nas povezuje na svim nivoima od lokalnog, preko regionalnog, nacionalnog do evropskog, u sklopu manifestacije Dani evropske baštine, koja će se održati tokom septembra 2024. godine.

Ovogodišnja tema „Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže“ ističe zajedničke kulturno-istorijske vrijednosti, te kulturnu baštinu koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice.

S obzirom na to, da je društvo izgrađeno na mrežama koje omogućavaju mobilnost ljudi i razmjenu praksi i ideja, i time doprinose oblikovanju i obogaćivanju kulturne baštine, ovogodišnja tema je prilika da se šira javnost upozna sa kulturnim rutama, regionalnim i lokalnim mrežama, putevima saradnje kao i raznolikom kulturnom baštinom, koja nas povezuje. Prožimanje znanja, tradicija, vještina i umijeća, kao i njihov uticaj na kulturnu baštinu posebnost je kulturnih ruta, a program kulturnih ruta prepoznaje i povezuje srodne elemente, kako evropske, tako i naše nacionalne baštine, i doprinosi boljem razumijevanju evropskog i nacionalnog kulturnog identiteta.

Različitim temama i programima, uz očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturne rute podstiču obrazovanje, edukativnu i kulturnu razmjenu te svojim aktivnostima obogaćuju kulturnu i turističku ponudu. Svojim učeščem i zajedničkim angažmanom organizatora i publike sinergijski doprinosimo promociji i prepoznavanju trajnih vrijednosti baštine, stoga pozivamo sve zainteresovane ustanove i organizacije, da se svojim programima pridruže obilježavanju ovogodišnjih Dana euvropske baštine.

Molimo da ispunjeni obrazac i dvije karakteristične fotografije dostavite putem elektronske pošte na adresu: tijana.vujovic@mku.gov.me, najkasnije do 31. jula 2024. godine.