Poziv za UNESCO nagradu u oblasti obrazovanja djevojčica i žena

Objavljeno: 2023-04-06 05:44:10 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), objavila je javni poziv za dostavljanje nominacija za dodjelu godišnje nagrade za doprinos u oblasti obrazovanja djevojčica i žena za 2023. godinu. Ova nagrada se dodjeljuje uz podršku Vlade Narodne Republike Kine od 2015. godine.

Cilj ovog poziva je da nagradi pojedince, organizacije ili druge subjekte koji se bave aktivnostima koje promovišu obrazovanje djevojčica i žena, u skladu sa UNESCO politikama i ciljevima u ovoj oblasti.

Kandidaturu za nagradu mogu podnijeti pojedinci, institucije ili organizacije koje rade na unapređenju obrazovanja djevojčica i žena kroz kreiranje i sprovođenje programa koji su trajali ili traju najmanje 2 godine.

Nagrada je predviđena za dva laureata, od kojih će svaki dobiti po US $50,000.

Svaka država članica UNESCO ili organizacija partner UNESCO-a može podnijeti najviše tri nominacije nakon predhodno sprovedene nacionalne selekcije. Samonominacija nije moguća.

Nominacije moraju biti dostavljene na engleskom ili francuskom jeziku do 19. maja 2023. u ponoć putem online platforme http://unesco.org/gwe

Za više informacija, obratite se na e-mail: GWEPrize@unesco.org