Pravo na isplatu potraživanja kod Fonda rada

Sadržaj:

Ko ima pravo na isplatu neisplaćenih potraživanja kod Fonda rada (član 111 Zakona o radu)?

"Pravo na isplatu neisplaćenih potraživanja kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak (u daljem tekstu: potraživanje), u skladu sa Zakonom o radu, ima zaposleni koji je bio u radnom odnosu kod poslodavca na dan otvaranja stečajnog postupka, kao i zaposleni kojem je prestao radni odnos u periodu od šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka i kome su potraživanja utvrđena u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak.

Prava iz stava 1 ovog člana ostvaruju se u skladu sa ovim zakonom, ako nijesu isplaćena u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak.

Ako su prava iz stava 1 ovog člana djelimično isplaćena u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak, zaposlenom pripada pravo na razliku do nivoa prava utvrđenih po ovom zakonu."

Objašnjenje:

Zaštita zaposlenih u slučaju stečajnog postupka odnosi se na isplatu potraživanja koja zaposleni nije mogao u potpunosti ili djelimično namiriti iz stečajne mase, u skladu sa Zakonom o stečaju. Zaposleni ima pravo na isplatu ukoliko su isunjeni sljedeći uslovi:

  • da je zaposleni bio zaposlen kod poslodavca nad kojim je otvoren stečajni postupak i da su potraživanja zaposlenog utvrdjena odlukom Privrednog suda, odnosno, Zaključkom o listi utvrdjenih I osporenih potraživanja u skladu sa zakonom kojim se uredjuje stečajni postupak;
  • da je zaposleni bio u radnom odnosu na dan otvaranja stečajnog postupka ili u periodu od 6 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka;
  • da potraživanja zaposlenom nijesu isplaćena u skladu sa zakonom kojim se uredjuje stečajni postupak ili da nijesu isplaćena u cjelosti za period za koji Fond vrši isplatu. Zaposlenom u tom slučaju pripada parvo na razliku do nivoa prava utvrdjenih Zakonom o radu.  

Zakon o radu (www.gov.me)   ("Službeni list Crne Gore", br. 001/11 od 11.01.2011, 053/16 od 11.08.2016, 032/18 od 11.05.2018, 062/18 od 21.09.2018, 001/22 od 10.01.2022) - 

Zakon o stečaju (www.gov.me) ("Službeni list Crne Gore", br. 001/11 od 11.01.2011, 053/16 od 11.08.2016, 032/18 od 11.05.2018, 062/18 od 21.09.2018, 001/22 od 10.01.2022)

Nesiplaćena potraživanja na koja zaposleni ima pravo kod Fonda rada  (članovi 112 i 113 Zakona o radu)


"Zaposleni ima pravo na isplatu:

  1) zarade i naknade zarade za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog privremene spriječenosti za rad po propisima o zdravstvenom osiguranju koju je bio dužan da isplati poslodavac u skladu sa ovim zakonom za svaki mjesec koji nije isplaćen, kao i pravo na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za navedena potraživanja po propisima o obaveznom penzijskom i invalidskom osiguranju, za period od šest mjeseci prije otvaranja stečaja;

  2) naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor usljed krivice poslodavca, za kalendarsku godinu u kojoj je pokrenut stečajni postupak, ako je to pravo imao prije pokretanja stečajnog postupka;

 3) otpremnine zbog odlaska u penziju;

4) naknade štete na osnovu odluke suda zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Navedena prava zaposlenom uplaćuje Fond rada, nezavisno od okončanja stečajnog postupka.

 Direktor i članovi organa upravljanja kod poslodavca, bez obzira na vrijeme kada su te poslove obavljali, ne mogu ostvariti ova prava.

Objašnjenje:

Ukoliko zaposlenom nijesu isplaćena potraživanja u skladu sa Zakonom o stečaju, on ima pravo da pokrene postupak pred Fondom rada za isplatu sljedećih potraživanja:  

  • zarade u visini 6 minimalnih zarada u Crnoj Gori  kao i pravo na uplatu doprinosa na te zarade;
  • naknade zarade za vrijeme spriječenosti za rad i to za period od šest mjeseci prije otvaranja stečaja kao i pravo na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za navedena potraživanja;

Zarade i naknade zarada isplaćuju se u visini minimalne zarade u Crnoj Gori (član 101, Zakona o radu), nezavisno od toga u kojem iznosu je zaposleni ostvario pravo na zaradu, odnosno, nazavisno od iznosa koji je prijavljen u stečajnu masu.

  • Pravo na naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor usljed krivice poslodavca ostvaruje se samo za godinu u kojoj je pokrenut stečajni postupak.
  • Isplata otpremnine zbog odlaska u penziju je pravo koje se odnosi na slučaj kada je zaposlenom prestao radni odnos zbog ostvarivanja prava na penziju u periodu od šest mjeseci prije otvaranja stečaja. Otpremnina zbog odlaska u penziju utvrdjuje se u visini dvije minimalne zarade u Crnoj Gori.
  • Naknade štete na osnovu odluke suda zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti. Ovo pravo se odnosi samo na pravosnažnu presudu kojom je utvrdjena naknada štete zbog povrede na radu i profesionalne bolesti a ne na ostale slučajeve u kojima je u sudskom postupku utvrdjeno da je zaposlenom povrijedjeno neko pravo iz radnog odnosa I po tom osnovu mu je utvrdjena naknada štete.

Naknada štete se isplaćuje u visini naknade koja je utvrdjena odlukom nadležnog suda.

Kako se pokreće postupak kod Fonda rada i u kom roku?  

Postupak kod Fonda rada se pokreće podnošenjem Zahtjeva za ostvarivanje prava na isplatu potraživanja (Obrazac FR1) i odgovarajućih dokaza. Zahtjev podnosi bivši zaposleni iz privrednog društva u stečaju, lično, ako mu je potraživanje utvrdjeno u skadu sa zakonom kojim se uredjuje stečajni postupak.

Forma i sadržaj  Zahtjev za ostvarivanje prava na isplatu potraživanja (FR1) - , nalaze se u prilogu.  Obaveza je bivšeg zaposlenog da obrazac zahtjeva uredno popuni sa svim podacima i podnese ga Fondu rada sa dokumentima/dokazima koji se navode.

Dokazi koji se dostavljaju uz Zahtjev FR1

  • Ugovor o radu, odnosno drugi akt o zasnivanju radnog odnosa zaposlenog;
  • Akt kojim je zaposlenom prestao radni odnos;
  • Zaključak o listi utvrđenih i osporenih potraživanja (preuzeti od Privrednog suda);
  • Dokaz da zaposlenom nijesu isplaćena potraživanja u cjelosti ili djelimično (preuzeti od stečajnog upravnika);
  • Kopija radne knjižice;
  • Podaci  o osiguraniku unešeni u matičnu evidenciju Fonda PIO (listing, preuzeti od Fonda PIO);
  • Kopija lične karte;
  • Ugovor o otvaranju računa u banci ili potvrdu o otvorenom tekućem računu.

Ukoliko uz zahtjev nijesu dostavljeni svi dokazi, zaposleni, odnosno stečajni upravnik dužni su da na zahtjev Fonda, u roku od 15 dana, dostave tražene dokaze, kao i druge podatke koji su od značaja za donošenje rješenja o ostvarivanju prava na potraživanje.

Ako zaposleni ne dostavi dokaze, odnosno ne izvrši dopunu dokaza u roku od 15 dana od dana uručenja poziva za dopunu dokumentacije, direktor Fonda će donijeti rješenje o odbijanju zahtjeva.

Obrazac zahtjeva se mora čitko popuniti, datirati i svojeručno potpisati. Potrebno je zaokružiti broj ispred prava koje se potražuje i priložiti ovjerene fotokopije ili originale dokumenata koja se prilažu kao dokaz postojanja traženog prava, a koja se nalaze u obrascu zahtjeva (FR1) za ostvarivanje prava na isplatu potraživanja kod Fonda rada.

Za pokretanje upravnog postupka pred Fondom rada nije potrebno čekati okončanje stečajnog postupka već je dovoljno da su potraživanja priznata u stečajnom postupku pred Privrednim sudom i da je donešen Zaključak o listi utvrdjenih i osporenih potraživanja.  

Zahtjev Fondu rada podnosi se u roku od 90 dana od dana donošenja Zaključka o listi utvrdjenih i osporenih potraživanja postupka, koju donosi stečajni sudija a objavljuje se na oglasnoj tabli Privrednog suda CG (povezati se na link).

Nasljedjivanje potraživanja od Fonda rada

Prava zaposlenih na isplatu neisplaćenih potraživanja kod Fonda rada su prenosiva I mogu se naslijediti. Ako u toku postupka za ostvarivanje prava na isplatu neisplaćenih potraživanja, podnosilac zahtjeva umre, ta prava se utvrdjuju zakonskim nasljednicima na osnovu pravosnažnog rješenja o nasljedjivanju. Pravosnažno rješenje o nasljedjivanju mora imati jasno naznačenog nasljednika potraživanja od Fonda rada.

Ukoliko želite aplicirati za isplatu nekog od navedenih potraživanja, potrebno je da ovdje preuzmete Informator o ostvarivanju ovog prava i  Zahtjev za ostvarivanje prava na isplatu potraživanja (FR1)  sa listom potrebnih dokaza/dokumentacije  za apliciranje ( dat je i Primjer popunjenog obrasca).