Pravo na uplatu doprinosa za PIO i doprinosa za porodičnu penziju

Pravo na uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje i doprinosa za porodičnu penziju propisano je članom 115 Zakona o radu, odloženo je do dana ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.

Fond rada je dužan da uplati doprinose za dopunsko penzijsko i invalidsko osiguranje, uključujući i doprinose za porodičnu penziju, zaposlenom kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak i kome su potraživanja utvrđena u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak, kao i zaposlenom koji je bio u radnom odnosu kod tog poslodavca.

Objašnjenje:

Ovaj član unijet je u cilju usklađivanja s Direktivom 2008/94/EC Evropskog parlamenta i Savjeta, od 22. oktobra 2008. godine, o zaštiti zaposlenih u slučaju insolventnosti poslodavca. Za razliku od doprinosa koji se isplaćuju u skladu s članom 114 ZOR-a, u ovom članu se štite potraživanja koja nijesu obuhvaćena tzv. „prvim stubom osiguranja“, a koja se odnose na dopunsko penzijsko i invalidsko osiguranje, koje pored obaveznog koje je predviđeno kolektivnim ugovorom , na način da se predviđa obaveza poslodavca da zaposlenima uplaćuje doprinose za dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje, u privatne penzione fondove. Dakle, ukoliko bi kod takvog poslodavca došlo do stečaja zapošljeni bi imali pravo da i ova potraživanja namire preko Fonda rada, ukoliko nisu uspjeli da ih namire iz stečajne mase.

Imajući u vidu da je u Crnoj Gori u potpunosti zaživio samo tzv. „prvi stub osiguranja“, predviđena je odložena primjena ovog člana, a to je od dana ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.