Predavanje Zastupnice na Pravnom fakultetu Univerziteta Donja Gorica

Dana 13. marta 2023. godine, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, održala je predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Donja Gorica.

Na navedenom predavanju studenti su imali priliku da saznaju više o funkcionisanju Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i ulozi Zastupnika koji ima „posljednju pravnu riječ“ u odbrani državnih interesa pred međunarodnom sudskom instancom,  ali i o ne manje značajnoj ulozi Zastupnika u postupku izvršenja presuda Evropskog suda, u kojem je država dužna da preduzme mjere kako bi ispravila utvrđenu povredu, ali i spriječila buduća kršenja ljudskih prava i sloboda zajemčenih Konvencijom.

Pored navedenog, kroz aktivnu diskusiju i interakciju sa studentima, Zastupnica je govorila i o aktuelnim pitanjima iz prakse Evropskog suda u odnosu na Crnu Goru i o rezultatima Crne Gore u postupku izvršenja presuda Evropskog suda koji su prepoznati od strane Komiteta ministara Savjeta Evrope koji vrši nadzor nad izvršenjem presuda Evropskog suda kao primjeri dobre prakse i od uticaja su na međunarodnopravni status i ugled Crne Gore.