Predavanje Zastupnice Valentine Pavličić državnim službenicima na temu upravnog postupka

Dana 2. marta 2023. godine, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, održala je predavanje u Upravi za ljudske resurse u okviru obuke na temu Upravni postupak, na kojem je posebna pažnja bila posvećena efikasnosti i efektivnosti odlučivanja u upravnom postupku

U okviru navedene teme, Zastupnica je polaznicima obuke predstavila dobro ustanovljene standarde Evropskog suda kada je u pitanju razuman rok za donošenje odluka i način računanja istog. Pored navedenog, akcenat je stavljen i na pravo na obrazloženu odluku i njegovu praktičnu primjenu u upravnom postupku u smislu člana 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Praksa i istraživanja međunarodnih organizacija, a naročito presude Evropskog suda donijete u odnosu na Crnu Goru, ukazuju nam da prekomjerna dužina trajanja upravnih postupaka predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojma se suočava crnogorski pravni sistem, zbog čega može doći do povrede prava na pravično suđenje, ali i drugih prava i sloboda građana, koji neopravdano dugo čekaju na pravdu.

Stoga, javnopravni organi, kako prvostepeni tako i drugostepeni, treba da ulože dodatne napore da odluke donose u zakonom propisanim rokovima, u skladu sa načelima ekonomičnosti i efikasnosti postupka, bez neopravdanog odugovlačenja, vodeći računa da odlučivanje ne bude na štetu načela zakonitosti i načela utvrđivanja istine.

Navedenoj obuci prisustvovalo je 18 državnih službenika.