Prednosti interkulturalnog i holističkog pristupa obrazovanju za održivi razvoj

Objavljeno: 2024-04-29 07:46:00 Autor: Zavod za školstvo

 Seminar „Prednosti interkulturalnog i holističkog pristupa obrazovanju za održivi razvoj“ održan je 19. aprila na Univezitetu Malte, u organizaciji Mreže za globalno obrazovanje Savjeta Evrope - Centra Sjever – Jug.

Seminar je realizovan kroz tri panel sesije. Na prvoj panel sesiji „Obrazovanje za održivi razvoj - kako poboljšati kompetencije i vještine nastavnika i učenika kroz interkulturalni pristup obrazovanju“ govorila je Nevena Čabrilo, savjetnica u Zavodu za školstvo.

Ovogodišnji seminar je pružio mogućnost donosiocima odluka, praktičarima i stručnjacima u obrazovanju da kroz interaktivne razmjene identifikuju kako poboljšati interkulturalno učenje u obrazovanju o održivom razvoju i načinima učenja i podučavanja za održivi razvoj.

Cilj je podsticanje dijaloga, saradnje, učenja među kolegama i kolektivnog angažmana na svim nivoima društva, dijeleći primjere i najbolje prakse koje proizilaze iz jedinstvenih kulturnih perspektiva iz Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. To znači jačanje veze između obrazovanja za održivi razvoj, zaštite ljudskih prava i globalnog obrazovanja.

Rezultati seminara doprinijeće dizajnu Centra Sjever-Jug za dugoročni obrazovni kurs o "Globalnom obrazovanju i održivom razvoju" i razvijanju programa obuke o "Globalnom obrazovanju i klimatskim promjenama".

Preporuke seminara, koje uključuju relevantne perspektive iz Mreže za globalno obrazovanje Savjeta Evrope - Centra Sjever – jug, takođe će doprinijeti unapređivanju rada novoformirane Radne grupe Savjeta Evrope o "Obrazovanju za održivi razvoj i Referentnom okviru kompetencija za demokratsku kulturu".

Godišnji sastanak Mreže za globalno obrazovanje Savjeta Evrope - Centra Sjever – Jug, održan je na Malti 17. i 18. aprila 2024. godine.

Ciljevi sastanka su bili:

  • Evaluacija „Nedelje globalnog obrazovanja - GEW 2023 i organizacije Nedelje za globalno obrazovanje  GEW 2024,
  • Razmjena iskustva i dijeljenje primjera najbolje prakse na nacionalnom nivou i
  • Podizanje svijesti Nacionalnih koordinatora o značaju učešća u drugim planiranim aktivnostima iLEGEND III.

Tokom radionica razmatrana su pitanja koja se odnose na uključivanje država članica EU, kandidata i potencijalnih kandidatskih zemalja (posebno mladih) u očuvanje održivog razvoja i suočavanje sa globalnim izazovima i nejednakostima na lokalnom i globalnom nivou.

Godišnji sastanak Mreže za globalno obrazovanje pružio je priliku za upoznavanje sa lokalnim aktivnostima kroz posjetu različitim malteškim inicijativama iz civilnog društva i institucijama koje rade na obrazovanju za održivi razvoj kroz globalnu perspektivu, uz podršku malteških nacionalnih koordinatora.

Nacionalni koordinatori Mreže za globalno obrazovanje posjetili su i Parlament Malte, gdje su imali priliku da se upoznaju sa radom Eko škola.

Na oba događaja prisustvovale su nacionalne koordinatorke Crne Gore Milena Roganović, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo i Ajša Đečević, Forum MNE.