Predstavljeni izvozni potencijali poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore na poljoprivrednom sajmu u Izmiru

Objavljeno: 2023-02-16 07:41:00

Predstavljeni izvozni potencijali poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore na sajmu AGRO EXPO 2023 u Izmiru, koji je okupio preko 1.000 učesnika na 337.000 m2 i 400.000 posjetilaca iz preko 100 zemalja svijeta.

U saradnji sa Ministarstvom trgovine Republike Turske i Ambasadom R. Turske u Crnoj Gori, načelnik Odjeljenja za ekonomske analize i tržište Mirsad Spahić je učestvovao na sajmu poljoprivrede Izmiru, na kojem je između ostalog prezentovana mogućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je potpisan između Crne Gore i Republike Turske. Crna Gora dosad nije imala mogućnost značajnijeg izvoza poljoprivrednih proizvoda uslijed visokih carinskih davanja, ali od sredine prošle godine proizvodi poput mesa, šumskih proizvoda, malina, vina i dr., imaju povlašćen pristup turskom tržištu, što je dobra osnova za jačanje trgovinskih odnosa dvije zemlje.

Pored toga, Spahić je na sajmu u pratnji gospodina Džunejta Bosnalijera, počasnog konzula Crne Gore u Izmiru, imao nekoliko bilateralnih susreta sa izvoznicima stočne hrane i proizvođačima sitne mehanizacije, kao i opreme u živinastvu.