Predstavnici Ambasade Savezne Republike Brazil u posjeti Upravi za bezbjednost hrane

Objavljeno: 2023-05-24 13:00:00 Autor: UBHVFP

U Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, dana 16. maja 2023. godine, održan je sastanak sa predstavnicima Ambasade Savezne Republike Brazila, a u cilju međusobnog upoznavanja i unaprijeđenja saradnje između Crne Gore i Savezne Republike Brazila, posebno u dijelu spoljnotrgovinskog prometa živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla.

Sastanku su ispred Ambasade Savezne Republike Brazila prisustvovali ministar savjetnik u Ambasadi Brazila Alešandre Brazil i službenik za ekonomiju i trgovinu (Economic and Trade Officer) Ljubomir Orlović.

Predstavnici Uprave na sastanku bili su Sunčica Boljević, pomoćnica direktora za Sektor veterine i Ervin Bučan, načelnik Odsjeka za međunarodni promet.

Obostrano je izraženo opredeljenje za nastavak već uspostavljenih odnosa i unapređenje saradnje Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, nadležnih veterinarskih službi Brazila i Ambasade Savezne Republike Brazila, a koja će rezultirati jačanjem privredne saradnje između dvije zemlje.

Crna Gora i Savezna Republika Brazil imaju usaglašene međunarodne veterinarske sertifikate, pa je na sastanku istaknuto da treba poboljšati saradnju između naših uvoznika i izvoznika iz te zemlje.

Bilo je govora i o našim domaćim proizvodima koji bi podstakli izvoz. a posebno je istaknut kvalitet Njeguškog pršuta, koji je jedan od najprepoznatljivijih gastronomskih specijaliteta Crne Gore, te da bi se jedan takav proizvod mogao izvoziti i u Saveznu Republiku Brazil.

Na sastanku je zaključeno da je zadovoljstvo saradnjom obostrano, te da uvijek ima prostora za njeno unaprijeđenje.