PREDSTAVNIK CRNOGORSKE ZAJEDNICE U URUGVAJU POSJETIO UPRAVU ZA SARADNJU SA DIJASPOROM-ISELJENICIMA

Objavljeno: 2024-07-02 12:50:20 Autor: UsDI

U utorak, 2. jula 2024. godine, Upravu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima posjetio je Tomaš Šaranović, sekretar Crnogorskog udruženja u Urugvaju, kojeg je ugostila v.d. pomoćnica direktora za Sektor praćenja stanja i saradnju sa dijasporom, Renata Gojković. Sastanku je prisustvovala i viša savjetnica I u Sektoru za zaštitu prava i položaja dijaspore i identitetska pitanja, Ajla Dervišević.

V.d. pomoćnica direktora Gojković pohvalila je aktivnosti i zalaganje ovog udruženja koje godinama vrijedno radi na očuvanju crnogorskih vrijednosti u Urugvaju. Riječi je bilo i o položaju crnogorske zajednice u Latinskoj Americi, aktivnostima koje se preduzimaju radi dodatnog snaženja veza između dijaspore i Crne Gore, ali i o životu Crnogoraca u tom dijelu svijeta, koji pripadaju uglavnom trećoj i četvrtoj generaciji naših iseljenika.

Gospodin Šaranović zahvalio se na srdačnom prijemu, te je informisao o planovima Udruženja za naredni period. U daljem toku razgovora, najavio je organizaciju petog po redu “Balkan Film Festivala”, koji se organizuje početkom novembra, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a u cilju što boljeg upoznavanja naših iseljenika u Latinskoj Americi sa kinematografijom i kulturnim vrijednostima Crne Gore.

Osim toga, Šaranović je naglasio da zajednica ima dobru saradnju sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, koji im je pomogao oko metoda rada i nastavnih materijala za online platformu za učenje crnogorskog jezika.

Gojković je istakla da će Uprava, posredovanjem u komunikaciji sa relevantnim institucijama, raditi na iznalaženju rješenja kako bi se prevazišle administrativne barijere sa kojima se suočava naša dijaspora u toj državi, te potruditi da veze Crne Gore i potomaka crnogorskih iseljenika u Urugvaju budu što intenzivnije, a naročito u dijelu otvaranja mogućnosti za unapređenje turističke i kulturne saradnje između ove dvije zemlje.