Premijer Spajić sa predsjednikom Parlamenta Finske: Proces proširenja mora biti baziran na ispunjavanju kriterijuma

Objavljeno: 2024-10-08 06:00:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Crna Gora je predvodnik u EU integracijama i to potvrđuju zatvorena poglavlja, dobijanje IBAR-a i vrlo ambiciozan plan za naredne dvije godine, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa delegacijom iz Finske, koju je predvodio predsjednik Parlamenta Jusi Hala-Aho.

Premijer Spajić je istakao da je država napravila jasne korake u procesu jačanja vladavine prava i da to ostaje jedan od prioriteta Vlade, kao preduslov za dalji razvoj Crne Gore. Dobijanje IBAR-a je, poručio je predsjednik Vlade, potvrda da je ostvaren vidljiv napredak.

Samo proširenje, kako je istaknuto na sastanku, mora biti bazirano na ispunjavanju kriterijuma koje je Evropska unija postavila, a zaključeno je i da su planovi da Crna Gora do 2028. postane članica realni.

Kao izazov je podcrtan i potencijalni odlazak radne snage od momenta ulaska Crne Gore u jedinstveno evropsko tržište.

Tokom sastanka bilo je riječi o geopolitičkoj situaciji, a istaknuto je da je članstvo Finske u NATO-u od izuzetnog značaja za Alijansu, i u političkom i u vojnom smislu, te da Crna Gora zajedno sa ovim državama doprinosi očuvanju stabilnosti i bezbjednosti, naročito imajući u vidu rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, koja je pružila novu dinamiku evropskom i euroatlantskom jedinstvu u odbrani civilizacijskih tekovina.

Predsjednik Parlamenta Finske Jusi Hala-Aho je istakao potpunu usklađenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i konstatovao da se teritorijalni integritet svih država mora poštovati.