Preporuka proizvođačima i držaocima vinove loze da izvrše hemijska tretiranja vektora zlatne žutice vinove loze do polovine juna

Objavljeno: 2024-06-07 12:01:00 Autor: UBHVFP

Utvrđeno prisustvo larvi cikade vinove loze Scaphoideus titanus u lokalitetima Godinje, Lješkopolje i Nudo 

U periodu od 25.5. – 28.5. 2024. godine, realizovane su prve aktivnosti u cilju realizacije Posebnog nadzora Candidatus Phytoplasma vitis (Flavescence dorée) i monitoring vektora Scaphoideus titanus.  Izvršen je prvi obilazak vinograda i pregled naličja lišća vinove loze na prisustvo larvi cikade vinove loze Scaphoideus titanus.

Tokom ovog pregleda utvrđeno je prisustvo ispiljenih larvi prvog stupnja (L1) i po jedna larva drugog stupnja (Godinje, Lješkopolje)  to u tri od osam posmatranih vinograda. Očekivano je njihovo dalje razviće tokom juna. U vezi sa tim je i preporuka  proizvođačima i držaocima vinove loze da izvrše hemijska tretiranja vektora do polovine juna, preparatima na bazi buprofezima, deltametrina i indoksakarba.

NAPOMENA: Scaphoideus titanus je odomaćena vrsta u većini naših vinogradarskih regiona. S obzirom da je ova cikada najznačajniji vektor fitoplazme Ca. Phytoplasma vitis izazivača oboljenja  zlatastog žutila vinove loze (FD), i dodatno pri činjenici da su nakon prvog nalaza jedne fitoplazmatične biljke vinove loze u Godinju 2021. godine, tokom 2023. nađene još dvije biljke u Gluhom dolu, neophodno je da u lokalitetima u kojima je konstatovano prisustvo larvi, ali i u ostalim vinogradarskim područjima proizvođači samostalno (nezavisno od zvaničnih pregleda koji se vrše po ovom programu) redovno pregledaju naličje lišća vinove loze tj. da prate u svojim vinogradima eventualnu pojavu/prisustvo larvi tokom juna mjeseca, a naročito u narednih 15-20 dana, da bi se pravovremenim hemijskim tretiranjima uticalo na smanjenje uspješnosti pojave odraslih jedinki. U slučaju bilo kakve nedoumice u vezi sa ovim, vinogradari treba da se obrate Fitosanitarnoj inspekciji i Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.