Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Prijava stranaca koji koristi usluge davaoca smještaja

Objavljeno: 2021-05-02 15:04:00 Autor: Uprava policije

U slučaju kada stranac koristi usluge davaoca smještaja, obavezu podnošenja prijave, odnosno odjave boravka za stranca ima davalac smještaja.

Davalac smještaja je dužan prijavu – odjavu boravka za stranca dostaviti u roku od 12 časova od dolaska stranca. Prijava se dostavlja eletronski a ako za takav način podnošenja prijave nema tehničkih mogućnosti, prijavu i odjavu boravka stranca može dostavljati preko turističke organizacije ili policiji na obrascu broj 2 (Prijava i odjava boravka / Residence registration and cancellation). Nepostojanje tehničkih mogućnosti utvrđuje policija, osim u slučaju davaoca smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu koji sami mogu odabrati način prijave (elektronski korišćenjem digitalnih certifikata ili preko LTO ili policije) bez posjedovanje potvrde izdate od strane policije.

Davalac smještaja prijavu stranca u lokalnoj turističkoj organizaciji vrši podnošenjem popunjenog obrasca 2 (Prijava i odjava boravka / Residence registration and cancellation). Popunjavanje obrasca može se vršiti i korišćenjem čitača dokumenata i unosom zakonom propisanih podataka u propisanoj formi. U samom zaglavlju obrasca postoji prostor za naziv LTO kao i prostor za unos broja iz evidencije LTO (Broj/No _____).Nakon elektronskog upisa podataka o prijavi – odjavi vrši se štampanje obrasca (Obrazac 2) i potpisuje ga podnosilac prijave – odjave odnosno davalac smještaja. Jedan primjerak popunjenog i potpisanog obrasca ostaje lokalnoj turitičkoj organizaciji. Primjerak popunjenog obrasca može se dati podnosiocu prijave - odjave odnosno davaocu smještaja, na njegov zahtjev, kao dokaz o izvršenoj prijavi – odjavi.

Potpisivanjem popunjenog obrasca, bilo da je isti ručno popunjen ili elektronski od strane predstavnika lokalne turističke organizacije, podnosilac prijave – davalac smještaja preuzima odgovornost za tačnost podataka unijetih u obrascu.

Davalac smještaja u obavezi je da prilikom podnošenja prijave – odjave stranca dostavi, pored drugih zakonom propisanih podataka, i svoj matični broj u protivnom prijava se smatra nepotpunom i ne može se izvršiti. Davalac smještaja koji je strani državljanin, a koji ima regulisan privremeni ili stalni boravak u Crnoj Gori, koji pruža usluge smještaja dužan je da uz putnu ispravu da na uvid i dozvolu za privremeni ili stalni boravak u kojoj se nalazi JMB za stranca.

Privredno društvo, preduzetnik i lice kome stranac sa boravkom do 90 dana dolazi u posjetu i kojem obezbjeđuje smještaj duže od 12 časova dužan je da policiji podnese prijavu i odjavu boravka stranca, u roku od 12 časova od dolaska, odnosno odlaska stranca.

Zdravstvena ustanova koja primi stranca na liječenje dužna je da policiji podnese prijavu boravka stranca, u roku od 12 časova od časa prijema stranca na liječenje, ukoliko stranac nije prijavio svoj boravak.

Navedenu obavezu , zdravstvena ili druga ustanova ima i u slučaju smještaja stranca u tu ustanovu radi izvršavanja mjere bezbjednosti, odnosno zaštitne mjere.