Radionica o bezbjednosti na internetu za učenike petog razreda

Objavljeno: 2024-06-05 10:37:51 Autor: CIRT

Predstavnice CIRT-a su u Osnovnoj školi „Pavle Rovinski“ organizovale radionicu o bezbjednosti na internetu za učenike petog razreda. Radionica je osmišljena kako bi se učenicima pružile neophodne informacije i vještine koje će im pomoći da prepoznaju potencijalne opasnosti na internetu i adekvatno se zaštite.

Radionica je obuhvatila niz ključnih tema koje su od suštinskog značaja za razumijevanje i primjenu principa sajber bezbjednosti. Kroz interaktivne aktivnosti, diskusije i praktične primjere učenici su imali priliku da diskutuju o prednostima i manama korišćenja interneta, nauče kako da prepoznaju sigurne internet stranice, zaštite svoje lične podatke, te pravilno koriste društvene mreže i video igre.

Posebna pažnja posvećena je pravilima lijepog ponašanja na internetu, koja uključuju poštovanje drugih korisnika, izbjegavanje uvredljivih komentara i sajber nasilja (cyberbullying), kao i važnosti korišćenja kompleksnih lozinki kako bi se bolje zaštitili od neovlašćenog pristupa i sačuvali privatnost naloga na internetu.

Učenici su dobili i odštampane materijale koji će im poslužiti kao podsjetnik za sigurno korišćenje interneta.