Radunović-Kalkavan: Jačanje saradnje i povećanje turskih investicija u Crnoj Gori

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović, održao je danas sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišem Kalkavanom.

Tokom sastanka ministar Radunović je izrazio zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima između Crne Gore i Republike Turske, posebno ističući značaj turskih investicija koje doprinose razvoju Crne Gore. Naglasio je da će Ministarstvo na čijem je čelu uvijek biti otvoreno za saradnju sa turskim investitorima, kao i svim ostalim investitorima koji će svojim angažmanom, a u skladu sa važećim zakonima, doprinositi stvaranju boljeg i funkcionalnijeg poslovnog okruženja u Crnoj Gori.

Ambasador Kalkavan je informisao ministra da je u Crnoj Gori registrovano oko deset hiljada turskih kompanija, od kojih je nešto više od hiljadu aktivno, dominantno u građevinskom sektoru. U cilju dalje saradnje, ambasador je predložio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u oblasti prostornog planiranja između dvije zemlje, te ponudio mogućnost upoznavanja crnogorskih zvaničnika i eksperata sa relevantnim turskim zakonskim i institucionalnim okvirom, kao i praksama u ovoj oblasti.

Ambasador je ministra obavijestio i o osnivanju Turske privredne komore u Crnoj Gori, koja okuplja vodeće turske kompanije koje posluju u Crnoj Gori, kao i o formiranju Komiteta za građevinarstvo u njenom sastavu. U tom smislu je predložio da ministar Radunović prisustvuje nekom od narednih sastanaka Komiteta kako bi se dodatno upoznao sa projektima i aktivnostima turskih kompanija u ovoj oblasti.

Sagovornici su se saglasili da je zajednički cilj povećanje turskih investicija u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na razvoj sjevernog dijela zemlje. Zaključeno je da su perspektive za dalju saradnju izuzetne, te da će budući koraci u iskorišćenju ovog potencijala značajno doprinijeti ekonomskom napretku i jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje.