Ražnatović učestvovala na RSA Konferenciji o Centralnoj i Istočnoj Evropi

Objavljeno: 2024-09-16 07:26:18 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Marija Ražnatović, v. d. generalne direktorice Direktorata za inovacije i pametnu specijalizaciju je, na poziv Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC), učestvovala u konferenciji na temu – Dinamično mijenjanje regiona u svijetu koji se stalno mijenja – RSA Konferencija o Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE), koja je u periodu 11. do 13. septembra održana u Dubrovniku. 

Ražnatović je uzela učešće u sesijama Nauka za politiku sesija "Smart Specialization Collaboration Networks in the EU Enlargement Region" i bila plenarni govornik na završnoj plenarnoj sjednici, na temu Pametna specijalizacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Na pomenutim sesijama diskutovano je o lekcijama naučenim iz implementacije S3 okvira na Zapadnom Balkanu i primjeni metoda mapiranja koje otkrivaju inovacione, naučne i tehnološke potencijale. Takođe, poseban segment konferencije bio je posvećen zelenoj i digitalnoj tranziciji, sa osvrtom na mogućnost primjene pametne specijalizacije za rješavanje izazova održivosti i podsticanje razvoja regionalnih lanaca vrijednosti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

Tokom završne plenarne sesije, Ražnatović je kroz prezentovanje iskustva Crne Gore u procesu implementacije Strategije pametne specijalizacije podsjetila da je Crna Gora prva van EU zemlja koja je usvojila koncept pametne specijalizacije i koja je već sada prepoznata kao primjer dobre prakse, o čemu svjedoči i interesovanje zemalja iz regiona za učešće crnogorskih predstavnika kao eksperata na događajima čiji je cilj promocija pozitivnih primjera primjene S3 koncepta. Ražnatović je napomenula da je Crna Gora trenutno u procesu pripreme nove Strategije pametne specijalizacije, te da je u toku finalizacija kvantitativne analize, što je ujedno jedna od kompleksnijih faza defenisanih Mapom puta za izradu nove Strategije. 

Konferencija je pored predstavnika Evropske komisije okupila relevantne predstavnike evropske naučnoistraživačke i inovacione zajednice, te je ovaj skup bio idealna prilika za razmjenu iskustava i prezentovanje primjera dobre prakse u oblasti inovacija i pametne specijalizacije.