REAGOVANJE MINISTARSTVA FINANSIJA

Objavljeno: 2024-08-08 12:30:00 Autor: Ministarstvo finansija

Nema osnova za poskupljenje registracije motornih vozila

U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti saopštavamo, Ministarstvo finansija reaguje na tekst na portalu Vijesti pod naslovom „Niži porez na promet, ali skuplja registracija“, od 7. avgusta ove godine.

Netačne su tvrdnje da će se zbog poreza na upotrebu putničkih motornih vozila povećati cijena registracije vozila, jer nema osnova da dođe do toga, imajući u vidu da država ne namjerava da poveća visinu tog poreza za motorna vozila koja koristi veliki broj građana, a da će predmet razmatranja biti samo luksuzne kategorije vozila i plovnih objekata u skladu sa ovim zakonom. 

Posebno ističemo da visina poreza na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica nije mijenjana od 2009. godine, pa se povećanje cijena registracije u prethodnim godinama ne može dovesti u vezu sa ovom vrstom poreza. Napominjemo da je porez na upotrebu samo jedan od elemenata koji može uticati na cijenu registracije, a što nije bio slučaj u posljednjim godinama.

Ministarstvo finansija će u okviru sveobuhvatne poreske reforme predviđene Fiskalnom strategijom za period 2024 - 2027. godine raditi na unaprjeđenju Zakona o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, što će podrazumijevati u prvom redu pravedniji način oporezivanja među kategorijama koje su predmet oporezivanja u skladu sa ovim zakonom.

Prethodno navedeno će podrazumijevati balansirano poresko opterećenje među svim kategorijama za koje postoji poreska obaveza u skladu sa ovim zakonom, a podsjećamo da se pored motornih vozila oporezuju i motocikli, plovni objekti, vazduhoplovi i letilice.

Još jednom apelujemo na poslenike javne riječi da budu odgovorni i obazrivi prilikom informisanja javnosti imajući u vidu da neobjektivnim interpretiranjem se neosnovano uznemirava javnost.