Reagovanje Ministarstva kulture i medija na nastupe repera Dragomira Despića Desingerice

Objavljeno: 2024-07-23 08:43:28 Autor: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore izražava zabrinutost povodom nedavnih nastupa repera Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori.

Kao institucija koja je odgovorna za očuvanje i promociju kulturnih vrijednosti Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija oštro osuđuje svaki vid umjetničkog izraza koji promoviše nasilje, netoleranciju, nepoštovanje ljudskih prava i diskriminaciju bilo koje vrste.

Kulturna scena naše države treba da bude prostor za pozitivne i konstruktivne poruke i sadržaje, koji će doprinositi razvoju društva i unapređenju kulturnog nasljeđa.

S obzirom na to da umjetnost ima značajan uticaj na formiranje stavova, posebno među mladima, apelujemo na sve izvođače, autore i producente da preuzmu odgovornost za sadržaj koji plasiraju javnosti, a naročito mladima. Pozivamo i organizatore događaja da prilikom izbora izvođača vode računa o kulturnim vrijednostima. Posebno obratiti pažnju da ono što plasiramo mladima, koji su u najvećoj mjeri konzumenti sadržaja, utiče na njihov rast i razvoj.

Ministarstvo kulture i medija u cilju kreiranja kulturne ponude koja oslikava imidž Crne Gore kao kulturne i turističke destinacije, vodi angažovanu politiku izbora i finansiranja kulturnih sadržaja, te je u ovoj godini podržalo 295 projekata, čijoj smo se realizaciji zbog njihovog značaja i kvaliteta izuzetno radovali. Zadatak MKM i njenih nezavisnih komisija je da doprinesu kvalitetu sadržaja koji se prezentuju publici u Crnoj Gori.

Stoga pozivamo medije i lokalne turističke organizacije da aktivnije promovišu i turistima učine dostupnim informacije o značajnim festivalima i manifestacijama koje sufinansira MKM, a koje na pravi način, u svojoj raznovrsnosti, oslikavaju Crnu Goru. Napominjemo i da je najveći broj kvalitetnih programa, koje sufinansira Ministarstvo kulture i medija, dostupan najvećem broju građana, a često i besplatan.

Sa druge strane, zabrinjava činjenica da ovakvim događajima, koje ne možemo zabraniti, prisustvuje značajan broj publike koja je spremna da izdvoji i znatnu sumu za događaj ovakvog tipa.

Stoga, podstičemo roditelje, prosvjetne radnike i građane da budu pažljivi i da aktivno učestvuju u kulturnom obrazovanju, posebno mladih, kako bi zajedno gradili i uspostavljali kvalitetni vrijednosni sistem.

Ministarstvo će nastaviti da prati situaciju i preduzima sve neophodne korake u skladu sa svojim ovlašćenjima kako bi se zaštitila kulturna scena Crne Gore od negativnih uticaja.

U Ministarstvu kulture i medija vjerujemo da zajedničkom akcijom svih možemo doprinijeti zaštiti i unapređenju kulturnih vrijednosti i zaustavljanju njegativnih uticaja u našem društvu.