Regionalni seminar za nadzore i planove za vanredne situacije u okviru projekta PHWB (Plant Health Western Balkan)

Objavljeno: 2024-06-20 08:14:24 Autor: UBHVFP

Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove prisustvovali su i učestvovali na regionalnom seminaru za nadzore i planove za vanredne situacije u okviru projekta PHWB (Plant Health Western Balkan) u Bečićima, Budva, u periodu 05.06.-07.06.2024. godine.

Osim Crne Gore, seminaru su prisustvovali i predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije, dok su eksperti bili iz Belgije, Mađarske, Hrvatske i Španije. Iz Crne Gore bili su fitosanitarni inspektori Vukadin Bakić, Nebojša Zekić i Darja Kraljević, kao i docent na Biotehničkom fakultetu dr Tatjana Perović.

Cilj aktivnosti je poboljšanje efikasnosti Zapadnog Balkana u otkrivanju, suzbijanju i ograničavanju veličine epidemije biljnih štetočina u skladu sa standardima EU. Pored toga, cilj je da se učesnici upoznaju sa planiranjem, optimizacijom, statistikom i prikupljanjem podataka za izvještavanje. Takođe, cilj je da se podijeli iskustvo u regionu i podrže učinci službi za zdravlje bilja, kao i sposobnost za otkrivanje i upravljanje epidemijama štetočina biljaka.

Na ovome seminaru akcenat je bio na štetnom organizmu Xylella fastidiosa, fitopatogenoj bakteriji, koja uzrokuje brzo sušenje maslina. Ova fitopatogena bakterija ima širok spektar biljaka domaćina, ali najdestruktivnija je za masline.

Učesnici seminara su imali priliku da uče o aktuelnoj metodologiji EFSA-e za otkrivanje i razgraničenje biljnih štetočina za sprovođenje mjera u situaciji izbijanja; kako prikupiti, saopštiti i prijaviti pouzdane podatke koji podržavaju status “slobodno od štetočina”, koji priznaje EU, i kako steći potrebne sposobnosti za sprovođenje istraživanja zasnovanih na riziku i statistički pouzdanih istraživanja u budućnosti.

Prisutni učesnici su razmijenili znanja o relevantnim temama, u vidu predavanja, u formi PowerPoint prezentacija, nakon čega su uslijedile grupne aktivnosti kao i diskusije između učesnika.

Seminar je namijenjen za one koji su uključeni u zdravlje biljaka, kao i za fitosanitarne inspektore nadležne u vršenje inspekcijskih poslova i sprovođenje kontrola, kao i fitosanitarne inspektore koji rade na uvozu.