Rekonstrukcija SMŠ "Danilo Kiš" u Budvi

Objavljeno: 2024-08-23 14:00:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Predsjednik Vlade, Milojko Spajić, iskoristio je boravak u Budvi povodom sastanka sa Generalnim direktorom za susjedstvo i proširenje,  Hertom Janom Kopmanom,  da u društvu ministarke prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđele Jakšić-Stojanović,  obiđe objekat SMŠ "Danilo Kiš" u ovom gradu.

Na objektu ove škole u toku su opsežni radovi na rekonstrukciji, koji podrazumijevaju promjenu podova u holovima i učionicama, ugradnju nove elektro mreže, sanaciju fasade i krova, te uređenje enterijera. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano. Predmetni radovi dio su projekta koji se sufinansira kroz kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom, a kroz koji će biti rekonstruisano još 8 srednjih stručnih škola u Crnoj Gori, u kojima su radovi takođe u toku.

Premijer Spajić je iskoristio je ovu posjetu da još jednom istakne da je obrazovanje jedna od centralnih tema za ovu Vladu i jedan od najvećih potencijala za razvoj crnogorskog društva u narednom periodu. Da pristup 44. Vlade obrazovanju, nije deklarativan, pokazuju i nikad veća sredstva koja se za ovu namjenu izdvajaju, sa posebnim akcentom na obrazovnu infrastrukturu. Premijer Spajić iskazao je zadovoljstvo viđenim i napomenuo da je ova godina samo početak najvećeg investicionog ciklusa  ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u istoriji, te da će sljedeće godine za razliku od ove koja je godina opsežnih rekonstrukcija obrazovnih objekata, biti godine gradnje novih škola i vrtića. U prilog ovoj činjenici govore i razgovori sa Evropskom delegacijom koji idu u pravcu da crnogorskoj obrazovnoj infrastrukturi kroz mehanizme EU, a prije svega kroz Plan rasta bude na raspolaganje stavljeno i do 150 miliona eura, sa mogućnošću obezbjeđenja dodatnih sredstava.

Ministarka Jakšić-Stojanović je istakla da su radovi u SMŠ "Danilo Kiš"  lijep primjer sinergije, jer su, osim radova u okviru projekta EIB, u završnoj fazi i radovi na potpunoj rekonstrukciji najsavremenije opremljenog amfiteatra, koji je finansirala Opština Budva. Ministarka se zahvalila predstavnicima njemačkog RCF fonda koji kroz svoj projekat za potrebe turističkih usmjerenja u ovoj školi ulažu u opremu i radove  u vrijednosti od pola miliona eura, čime će učenici ove škole dobiti ne samo najsavremenije uslove za školovanje, već i mogućnost da kroz komercijalizaciju predmetnih prostora, omoguće i samoodrživost škole.

Goste je u ime JU SMŠ "Danilo Kiš" pozdravio direktor ustanove,  Krsto Vuković, koji je istakao dobru saradnju koju ova ustanova ima sa resornim ministarstvom, te iznio predloge i modele unapređenja standarda prosvjetnih radnika na teritoriji ove opštine sa akcentom na modelima motivisanja deficitarnih kadrova za radnim angažmanima u obrazovnim ustanovama na teritoriji Opštine Budva.

Premijer Spajić i ministarka Jakšić Stojanović sa partnerima RCF konstatovali su da je SMŠ "Danilo Kiš" reprezentativan primjer pozitivne prakse saradnje menadžmenta škole i svih subjekta koji imaju obavezu i interes razvoja prosvjetne infrastrukture. U skladu sa tim, Ministarstvo prosvjete i inovacija će nastaviti pozitivne trendove sa budvanskom školom i maksimalno podržati sve njihove inovativne procese.