ReSPA i Centar za razvoj sajber kapaciteta Zapadnog Balkana trodnevnim treningom podižu nivo sajber sigurnosti javne uprave regiona

Objavljeno: 2024-06-05 11:50:36 Autor: Ministarstvo javne uprave

U cilju poboljšanja sajber sigurnosti i stvaranja bezbjednog digitalnog okruženja Zapadnog Balkana, Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Centar za razvoj sajber kapaciteta Zapadnog Balkana (WB3C) danas su u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore otpočeli trodnevnu obuku za trenere u oblasti sajber higijene.

Obuka obuhvata 17 odabranih državnih službenika na višim pozicijama javne uprave iz cijelog regiona koji će tokom naredna tri dana biti osposobljeni da stečena znanja i vještine dalje prenose kolegama u njihovim matičnim administracijama. Na ovaj način obezbjediće se bolje prepoznavanje i upravljanje rizicima u oblasti sajber bezbjednosti na operativnom nivou u cijelom regionu.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-usluge u Ministarstvu javne uprave, Dušan Polović istakao je značaj kontinuiranog razvoja otpornih struktura sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu u čemu ovakav vid obuke igra ključnu ulogu. 

“Sajber sigurnost nije samo tehničko pitanje, već suštinski faktor nacionalne bezbjednosti i efikasnosti javne uprave. Sa našim partnerima iz WB3C razvijamo otporan sajber ekosistem Zapadnog Balkana baziran na razvoju vještina u oblasti sajber higijene u javnim upravama kako bi se ojačala prva linija zaštite od sajber napada. Povećanjem broja državnih službenika koji će u praksi sprvoditi mjere sajber higijene, jača se i sajber bezbjednost javne uprave regiona ”, istakla je Olivera Damjanović, menadžerka ReSPA.

Šef Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana, Cedric Grouseet, istakao je značaj snažne saradnje Centra sa javnim institucijama i partnerima, uključujući Ministarstvo javne uprave Crne Gore i ReSPA. Dodatno je naglasio i značaj regionalnog pristupa u oblikovanju programa obuka za državne službenike:  „Danas smo po prvi put okupili državne službenike Zapadnog Balkana koji rade u oblasti sajber bezbjednosti da uče, razmjenjuju ideje i napreduju u sajber higijeni i sajber bezbjednosti. Još važnije, cilj nam je da ih tokom naredna tri dana obučimo da postanu treneri i da stečena znanja što efikasnije prenose na svoje kolege širom regiona“.

Kombinacijom teorijskih predavanja i praktičnih vježbi o sajber higijeni, tokom trodnevne obuke polaznici će biti u mogućnosti da steknu potrebna znanja i vještine preventivnih mjera i efikasnog upravljanja sajber rizikom, kao i da se obuče u trenere kako bi stečena znanja mogli lakše i efikasnije prenostiti kolegama iz cijelog regiona. Na taj način, ovaj trening će u značajnoj mjeri uticati na poboljšanje sajber bezbjednosti cijelog regiona.

ReSPA i WB3C od prošle godine realizuju zajedničke aktivnosti usmjerene na podršku javne uprave Zapadnog Balkana u oblasti zaštite podataka i sajber sigurnosti.