Revizija i usklađivanje standarda za dobijanje Zelene zastave sa Standardom kvaliteta Zelenih škola

Objavljeno: 2024-07-08 09:02:04 Autor: Zavod za školstvo

 U organizaciji Međunarodne fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE), 5. jula 2024. godine održan je sastanak za nacionalne koordinatore iz 17 evropskih država koje sprovode Međunarodni program „Eko škole“. Tema sastanka bila je revizija i usklađivanje standarda za dobijanje Zelene zastave sa Standardom kvaliteta Zelenih škola (UNESCO).

Da bi se postigao minimalni prag za usklađivanje sa Standardom UNESCO-vih Zelenih škola, akreditacione šeme za sprovođenje Međunarodnog programa „Eko škole“ treba da integrišu najmanje jednu trećinu predloženih aktivnosti za svaku od četiri ključne dimenzije Zelene škole (upravljanje školom, školski objekti i procedure, nastava i učenje i uključivanje zajednice), sa jednom neophodnom akcijom identifikovanom unutar svake dimenzije. Podstiče se progresivni napredak tokom vremena kako bi se implementirale veće proporcije predloženih aktivnosti kao trajna posvećenost održivim praksama škole.

Sastanku je prisustvovala Nevena Čabrilo, nacionalna koordinatorka za sprovođenje programa Eko škole u Crnoj Gori.

Detaljnije o akreditacionim standardima za UNESCO-ve Zelene škole možete pogledati na linku https://www.gov.me/dokumenta/8eefbdbf-d66a-458f-b1b9-2437254fd3d8