Rezidue pesticida u hrani: objavljeni podaci za 2022. godinu

Objavljeno: 2024-05-24 11:14:48 Autor: EFSA

Najnoviji izvještaj Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) o reziduama pesticida u hrani u Evropskoj uniji dostupan je na sljedećem linku: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8753

U Evropskoj Uniji (EU) tokom 2022. godine sakupljeno je 110.829 uzoraka hrane, što je za jednu četvrtinu više u odnosu na 2021. godinu. Rezultati pokazuju da je 96,3% uzoraka bilo u okviru zakonski dozvoljenih nivoa rezidua, dok je podskup od 11.727 uzoraka analiziran u okviru EU koordinisanog višegodišnjeg programa kontrole (EU MACP) gdje je 98,4% uzoraka u zakonski dozvoljenim granicama.

EU MACP je analizirao 12 nasumično prikupljenih uzoraka iz prehrambenih proizvoda, za 2022. godinu to su bile jabuke, jagode, breskve, vino (crveno i bijelo), zelena salata, kupus, paradajz, spanać, zrno ovsa, zrno ječma, kravlje mlijeko i svinjska mast.

Od uzoraka analiziranih u okviru EU koordinisanog višegodišnjeg programa kontrole (EU MACP) dobijeni su sljedeći rezultati:

  • 51.4% (6,023 uzorka) nijesu sadržavale mjerljive nivoe rezidua.
  • 47% (5,512) sadrži jednu ili više rezidua u koncentracijama ispod ili jednako sa dozvoljenim nivoima (odnosno maksimalno dozvoljeni nivo rezidua ili MRL).
  • 1.6% (192) sadrži rezidue koje prelaze dozvoljene nivoe.

Ista grupa proizvoda se uzorkuje svake treće godine i pokazuje trendove rasta ili pada rezidua. Ukupna stopa prema kojoj su rezidue pesticida bile iznad MRL blago se smanjila s 2% u 2019. godini na 1,6% u 2022. godini.

U odnosu na 2019. i 2016. godinu, pronađen je manji broj uzoraka sa neusaglašenim MRL za jabuke, breskve, jagode, vino i svinjsku mast; dok je za spanać opala u odnosu na 2019. godinu.
U 2022. godini nijesu pronađeni uzorci kravljeg mlijeka sa reziduama iznad propisanog MRL, kao i 2019. i 2016. godine, dok je veći MRL kod kupusa, paradajza, zelene salate, ječma i ovasa.

Detaljni rezultati kontrolnih programa su dostupni na EFSA-inom vebsajtu: https://multimedia.efsa.europa.eu/pesticides-report-2022/

Godišnji izvještaj EFSA-e uključuje usklađene i uporedive podatke prikupljene u okviru koordinisanog programa EU, kao i podatke prikupljene u okviru nacionalnih kontrolnih aktivnosti koje sprovode pojedine države članice EU, Norveška i Island. Nacionalni programi kontrole zasnovani su na riziku i pružaju važne informacije menadžerima rizika, ali ne daju statistički reprezentativnu sliku nivoa rezidua u hrani na tržištu širom EU.

Rezultati programa monitoringa su vrijedan izvor informacija za procjenu prehrambene izloženosti potrošača EU reziduama pesticida. EFSA je izvršila procjenu rizika od hrane kao dio svoje analize rezultata. Ove godine izvještaj proširuje metodologiju probabilističke procjene uvedene prošle godine na sve pesticide analizirane u okviru koordinisanog programa EU.

Na osnovu svoje procjene, EFSA zaključuje da li postoji nizak rizik za zdravlje potrošača zbog procijenjene izloženosti reziduama pesticida u uzorkovanoj hrani i izvještaj daje niz preporuka za povećanje efikasnosti evropskih sistema kontrole.

Više informacija je dostupno na sljedećim linkovima:
Izvještaj Evropske unije za 2022. o ostacima pesticida u hrani: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8753

Nacionalni zbirni izvještaji o analizama rezidua pesticida obavljenim u 2022. godini:
https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-8751