Rodna ravnopravnost je pitanje koje se tiče i muškaraca

Objavljeno: 2024-06-17 13:30:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Veoma je važno u obrazovne programe na svim nivoima uključiti principe rodne ravnopravnosti, kako bi i dječaci i djevojčice u ranoj fazi razvoja napravili otklon od rodnih stereotipa i predrasuda koji su prisutni svuda oko nas i koji su odraz patrijarhalnog crnogorskog društva.

Ovo je jedan od zaključaka učesnika i učesnica Nacionalne konferencije pod nazivom „ Mladi protiv rodnih očekivanja“ koju je u okviru istoimenog projekta organizovalo nevladino udruženje Interakcija iz Podgorice.

Prema riječima Biljane Pejović, načelnice Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva ljudskih i manjinskih prava rodna očekivanja su duboko ukorijenjena u našem društvu i sa njima se dječaci i djevojčice suočavaju od malih nogu.

„ Upravo zbog toga je jedan od operativnih ciljeva Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti fokusiran na oblast obrazovanja, kulture i medija, gdje treba raditi na smanjivanju nivoa rodnih stereotipa i predrasuda sa kojima se mladi suočavaju“ – ocijenila je Pejović.

Petar Đukanović iz Centra za građansko obrazovanje istakao je da je CGO uzvijek otvoren da podrži ovakve projekte koji slijede potrebe društva.

„ Vjerujemo da je rad na obrazovanju mladih na ovu temu ključan u cilju razbijanja stereotipoa i predrasuda koje nas i dalje čvrsto drže u patrijarhalnom društvu“ – saopštio je Đukanović.

Đukanović je istakao da su u okviru projekta organizovane radionice u na sjeveru i jugu države, gdje se o ovmi važnim temama ne govori u dovoljnoj mjeri, a da je posebnu vrijednost projektu dala izrada policy dokumenta koji sadrži realne i fokusirane preporuke za unapređenje principoa rodne ravnopravnosti u obrazovnom sistemu.

Saradnica na projektu, Dragana Maljević, istakla je da je veoma zadovoljna realizacijom projekta u okviru kog je imala priliku da upozna osviješćene mlade koji će svojim aktivizmom, kako je uvjerena, doprinijeti da se u oblasti rodne ravnopravnosti ostvare vidljiviji pomaci.

Posebnu pažnju učesnika i učesnica izazvao je panel „ Mladi i rodna ravnopravnost“ na kom su pored trenera za rodnu ravnopravnost Miodraga Strugara, govorile i studentkinja Sofija Kirsanov i srednjoškolka Tijana Lakčević, koje su kroz podcaste i radionice bile učesnice projekta.

Projekat „ Mladi protiv rodnih očekivanja“ podržan je u okviru projekta „OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M'BASE”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje sa partnerima, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.