Saopštenje Biroa za operativnu koordinaciju

Biro za operativnu koordinaciju je na petoj sjednici, pored pitanja koja su javnosti prezentovana u prethodnom saopštenju, razmotrio i niz drugih pitanja i usvojio više zaključaka iz svoje nadležnosti.

U skladu sa potrebama kreiranja bezbjednosnih politika, Biro za operativnu koordinaciju, verifikovao je javnu verziju Srednjoročnog pregleda Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala - SOCTA koju je nakon predanog višemjesečnog rada sačinio međuresorni radni tim na čelu sa v.d. pomoćnika direktora Uprave policije Lazarom Šćepanovićem, a koji je formiran od strane BOK-a, decembra prošle godine.

Takođe, BOK je ujedno utvrdio i predlog inovirane liste nacionalnih prioriteta u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, koje će dalje razmatrati i usvajati Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a koji obuhvata sljedeće oblasti: djelovanje visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, krijumčarenje narkotika, korupciju sa posebnim fokusom na korupciju na visokom nivou, ilegalne migracije i trgovina ljudima, krijumčarenje akciznih roba, sajber kriminal, terorizam i ekstremizam, nasilje i zloupotrebu vatrenog oružja, i novi nacionalni prioritet ekološki kriminal kao specifičan bezbjednosni izazov u Crnoj Gori, koji je tokom prethodnog perioda kroz ekspanziju nelegalnih aktivnosti u oblastima sječe šuma, bespravne gradnje i nelegalne eksploatacije šljunka iz rječnih korita, uz propratne koruptivne aktivnosti, prouzrokovao ne samo ekonomske, već i krupne ekološke probleme koji su bitno uticali na devastaciju životne sredine i stanja biodiverziteta.

Javna verzija Srednjoročnog pregleda Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), nakon tehničkih priprema i potrebnih prevoda, biće objavljena na web sajtu Vlade Crne Gore.

Biro za operativnu koordinaciju upoznao se i sa izvještajima o radu međuresornih radnih timova, razmatrao inicijative za formiranje novih, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.