Održana konferencija za žene "Doprinosi crnogorskih žena u dijaspori - pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti”

Objavljeno: 2024-07-26 10:01:00 Autor: MDI

U okviru manifestacije "Dani dijaspore - iseljenika 2024", u četvrtak, 25. jula, sa početkom u 17:30h, održana je konferencija pod nazivom "Doprinosi crnogorskih žena u dijaspori - Pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti". Konferencija se održala u predivnom ambijentu Vile Gorica.

Ministarstvo dijaspore je organizovalo ovu konferenciju u saradnji sa poslanicama iz Odbora za rodnu ravnopravnost i Ženskim klubom Skupštine Crne Gore. 

Konferenciju su uvodnim obraćanjem otvorili su ministar dijaspore g. Mirsad Azemović i Renata Gojković, prethodno v.d. pomoćnica direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, sadašnje Ministarstvo dijaspore.

Ministar Azemović je u svom uvodnom izlaganju istakao:”Crna Gora, kao država evropskih ambicija i društvo koje teži da postane u potpunosti savremeno, ulaže kontinuirane napore u dostizanju standarda iz oblasti ljudskih prava, među kojima je rodna ravnopravnost jedan od ključnih. Naš cilj je da kroz zajedničke aktivnosti izbrišemo razlike koje omogućavaju uspjeh samo jednom polu i stvorimo društvo u kojem će svaka osoba, bez obzira na pol i bilo kakvu drugu različitost, imati jednake šanse za obrazovanje, izbor profesije, stručno usavršavanje i karijerno napredovanje. Ministarstvo dijaspore će, u saradnji sa drugim organima i uz podršku naše dijaspore, raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za postizanje ovih ciljeva i unapređenje prava svih žena.”

Gojković je pozvala da događaj bude ujedno i inicijativa za formiranje udruženja žena porijeklom iz dijaspore. 

Moderatorka programa bila je Itana Kaluđerović Perišić, profesorka crnogorskog jezika, dok je uvodnu i zaključnu interpretaciju izvela pjesnikinja Jelena Božović, sa svojim autorskim pjesmama.

Ova konferencija je okupila eminentne žene, pripadnice crnogorske dijaspore, mnoge ugledne stručnjake, aktiviste i članove dijaspore koji su razgovarali o značajnim temama vezanim za doprinos crnogorskih žena u dijaspori i njihovom uticaju na unapređenje rodne ravnopravnosti. 

Panelistkinje su se fokusirale na različite aspekte uticaja crnogorskih žena na društvo, razmjenu iskustava i izazove sa kojima se suočavaju u inostranstvu, kao i na strategije za postizanje rodne ravnoteže. 

Panelistkinje na konferenciji su bile:

  • Elma Hot Dervić, postdoc istraživačica na Complexity Science Hub-u u Beču, doktorirala na Medicinskom univerzitetu u Beču
  • Mila Popović, v.d. direktorice Direktorata za interkulturalizam, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
  • Dragana Radević, pomoćnica stalne predstavnice, UNDP Montenegro
  • Jelenka Andrić, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Skupština Crne Gore
  • Larisa Lara, Diaspora engagement officer, IOM Ženeva

Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo korisnošću i inspirativnošću konferencije, ističući da su mnoge od predstavljenih ideja i preporuka značajan doprinos daljem radu na unapređenju rodne ravnopravnosti.

Zahvaljujemo svim panelistkinjama i učesnicima na angažmanu povodom ovog značajnog događaja. Manifestacija "Dani dijaspore - iseljenika 2024" se nastavlja nizom kulturnih i ekonomskih aktivnosti, koje imaju za cilj jačanje veza između Crne Gore i njene dijaspore.

Pozivamo sve zainteresovane građane da nastave pratiti program Ministarstva dijaspore i da učestvuju u narednim događajima.