Saradnja Crne Gore i Mađarske u oblasti digitalne transformacije

Objavljeno: 2024-07-11 10:40:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Delegacija Ministarstva javne uprave boravi na studijskoj posjeti Mađarskim institucijama na temu digitalne transformacije. Prilikom susreta u kabinetu Premijera Mađarske, predstavnici Ministarstva upoznati su od strane državnog sekretara Predsjednika Vlade Mađarske, Kristine Redey sa Programom Digitalnog identiteta građana Mađarske.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servis, Dušan Polović saopštio je na sastanku da će Crna Gora kroz indikativne reforme u Programu rasta pitanje digitalnog identiteta uskladiti sa EU, te da iskustva Mađarske na ovom polju mogu biti od ključne važnosti.

Polović je ukazao da preduslov za digitalnu transformaciju Crne Gore jeste snažna i bezbjedna digitalna infrastruktura, te u tom smislu Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave preduzimaju odlučne korake na izradi studije izvodljivosti za izgradnju Državnog Data centra koji realizuju u saradnji sa kancelarijom UNOPS-a, kroz projekat Podrška digitalne transformacije Crne Gore, u sklopu kojeg je posjeta i organizovana.