Saradnja sa EU: Obuka za sportske i omladinske aktiviste za pisanje projekata

Objavljeno: 2024-01-17 07:00:00 Autor: Ministarstvo sporta i mladih PR služba

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, otvorio je danas Info dan koji je organizovan u saradnji sa Erasmus+ kancelarijom u Crnoj Gori, a s ciljem upoznavanja sportskih i omladinskih organizacija sa novim pozivom za podnošenje projekata za još jednu podršku ovom programu.

"Drago mi je što je Ministarstvo uzelo učešće u ovakvoj organizaciji, kojom pokušavamo da se približimo mladima i sportistima i pomognemo im da šire svoja znanja i lični potencijal, socio-emocionalne vještine. Mobilnost mladih potrebno je u kontinuitetu pratiti, kako bi se utvrdili trendovi i osmišljavale adekvatne aktivnosti za njih. Potrebno je kreirati mehanizme za praćenje programa i utvrditi njihove efekte, što je jedan od prioriteta Vladinog resora za demografiju i mlade i Ministarstva sporta i mladih. Erasmus + kancelarija i Ministarstvo nastavljaju saradnju na opštu korist jer nam je cilj zajednički”, poručio je Šćekić.

Direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije Vanja Drljević pohvalila je saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih, koje kao krovna institucija donosi politike u oblasti sporta i mladih, i podsjetila da je Erasmus+ najveći program EU u oblasti obuke mladih i sportskih radnika.

“Erasmus+ je zaista primjer jedne uspješne evropske priče, prepoznat je kao jedan od najuspješnijih inicijativa Evropske unije, jer se značajno razvio i sada obuhvata sve nivoe obrazovanja i obuke, uključujući mlade i sport. Crna Gora se može smatrati takođe primjerom dobre prakse kada je ušešće u Erasmus+ u pitanju”, kazala je Drljević.

Liselot Isakson, zamjenica šefa Odjeljenja za saradnju Delegacija Evropska unija u Crnoj Gori kazala je da je preko ovog programa, tokom 35 godina, preko 13 miliona mladih Evropljana je učilo, radilo ili se usavršavalo u inostranstvu, zahvaljujući ovom program.
“Ove godine se nadamo da ćemo vidjeti više podržanih akcija u oblasti sporta. Sportski događaji koji se bore protiv diskriminacije, imaju višu socijalnu inkluziju i promovišu zdrave stilove života”, poručila je Isakson.