Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saradnja Savjeta Evrope i Etičkog komiteta

Objavljeno: 2021-09-28 22:00:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Danas je održan sastanak Etičkog komiteta sa šeficom Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Evgenijom Jakumopulu, menadžerkom programa u Odjeljenju za obrazovanje Savjeta Evrope (Strazbur) Vesnom Atanasovom i Marijom Merdović. Sastanak je bio posvećen realizaciji projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“, koji se implementira kroz regionalni program Horizontal Facility (2019-2022).

Šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Evgenija Jakumopulu pohvalila je saradnju sa Crnom Gorom na polju jačanja transparentnosti borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju. Ovom prilikom istakla je spremnost u pružanju tehničke podrške i promocije u cilju podizanja svijesti o etičkom ponašanju u akademskoj zajednici.

Menadžerka programa za obrazovanje Savjeta Evrope, Vesna Atanasova, govorila je o najvažnijim rezultatima projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ koji se odnose na: podršku u izradi Zakona o akademskom integritetu; jačanje svijesti naučnih radnika i studenata o važnosti poštovanja načela akademskog integriteta -organizovanje javnih debata; podršku izradi online kurseva o akademskom integritetu za studente i predavače na Univerzitetu Crne Gore; sertifikovanje Univerziteta Crne Gore kao „odgovorne institucije“ kod Insituta za borbu protiv plagijata koji fukcioniše pri Univerzitetu u Ženevi; podršku u izradi Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore; podršku u izradi Etičke povelje i websajta Etičkog komiteta.

Predsjednica Etičkog komiteta prof. dr Mara Šćepanović, predstavila je dosadašnji rad Etičkog komiteta u drugom sazivu. Tom prilikom istakla je dosadašnji rad Etičkog komiteta koji se odnosi na usvajanje Etičke povelje i Pojmovnika tipova kršenja akademskog integriteta. Poseban naglasak je stavljen na izmjenu Poslovnika o radu Etičkog komiteta, kojom je definisano omogućivanje razmatranja anonimnih potpunih prijava za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno uskoro organizovati Okrugli sto posvećen jačanju akademskog integriteta u institucijama visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i promociji Etičke povelje u saradnji sa Savjetom Evrope. Sastanak je, takođe, bio posvećen mogućnostima buduće saradnje u okviru novih inicijativa koje se trenutno pripremaju.