Saradnja u procesu digitalne transformacije

Objavljeno: 2024-09-27 07:25:25 Autor: Ministarstvo javne uprave

Državni sekretar Naim Gjokaj i načelnik Direkcije za sistemsku i informaciono-komunikacionu infrastrukuru, Srđan Damjanović, sastali su se šefom kancelarije za Evropu, Međunarodne unije za telekomunikacije ITU , Jaroslawom Ponderom i njegovim timom.

Predstavnici Ministarstva javne uprave upoznali su sagovornike sa nastojanjima Ministarstva da ubrza proces digitalne transformacije u Crnoj Gori. Posebno su istakli važnost donošenje Zakona o informacionoj bezbjednosti koji će se narednih dana naći u skupštinskoj proceduri i koji će omogućiti uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost.

Sagovornici su se složili da je potrebno urediti i pitanje vještačke inteligencije, a predstavnici MJU su upoznali sagovornike da su već preduzete određene aktivnosti i da će se  tokom 2025. godine izraditi Strategija AI.

Predstavnici ITU su upoznali sagovornike sa trenutnim aktivnostima i projektima u Crnoj Gori u odnosu na razvoj mreža za širokopojasni pristup internetu, te izrazili interesovanje za nastavak saradnje sa Vladom Crne Gore kroz buduće projekte.