Sastanak generalnog direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene sa ambasadorkom UAE

Objavljeno: 2023-04-11 09:05:00 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, Kemal Grbović sastao se sa ambasadorkom Ujedinjenih Arapskih Emirata, NJ. E. Nabilom Alshamsi. Glavna tema razgovora je bilo učešće Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP28) koja će od 30. novembra do 12. decembra 20023. biti održana u Dubaiju.

S tim u vezi, generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, Kemal Grbović je upoznao ambasadorku Alshamsi o aktivnostima koje Crna Gora preduzima u oblasti klimatskih promjena, a posebno na razvoju i unaprjeđenju zakonodavnog i strateškog okvira u ovoj oblasti. Takođe, Grbović je informisao ambasadorku o ciljevima Nacionalno utvrđenog doprinosa za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i mjerama koje Crna Gora preduzima za ostvarivanje ovog cilja.

Ambasadorka Alshamsi se zahvalila na prijemu i istakla značaj predstojeće COP 28 konferencije kako za zemlju domaćina, tako i za Crnu Goru. Takođe, ambasadorka Alshamsi je informisala gospodina Grbovića o kandidaturi predstavnika UAE Dr. Al Mandousa za predsjednika Svjetske meteorološke organizacije, te izrazila očekivanje da će Crna Gora dati podršku njihovom kandidatu.