Sastanak ministra Gjeke sa predstavnicima Savjeta Evrope

Objavljeno: 2023-12-14 13:39:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministar ljudskih i manjinksih prava Fatmir Gjeka, sa saradnicima,  primio je  delegaciju Savjeta Evropu, koju su činili šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Lejla Dervišagić, koordinatorka projekta „Integracija Roma- faza III“ Mersiha Usein, i ROMACTED II projektna službenica Milica Kovačević.

Tom prilikom ministar Gjeka je istakao da su politike socijalne inkluzije Roma/kinja i Egipćana/ki  visoko na agendi Vlade, te da će sa pažnjom pratiti implementaciju „Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025“ i da će ministarstvo pružiti punu podršku u realizaciju svih aktivnosti.

Ministar Gjeka i gospođa Dervišagić su iskazali obostrano zadovoljstvo lijepom saradnjom koju tradicionalno imaju Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i Savjet Evrope, koja se zasniva na partnerskom odnosu. Istaknuto je da će Savjet Evrope i dalje nastaviti da pruža podršku Ministarstvu, kao u oblastima podrške romskoj i egipćanskoj zajednici, tako i u borbi protiv diskriminacije i drugim zajedničkim oblastima djelovanja.

Glavni povod sastanka je bio predstavljanje zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Integracija Roma“, čiju je implementaciji treće faze Savjet Evrope nedavno započeo. Cilj projekta je osnaživanje kapaciteta Vlada, na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, da efektivno adresiraju višestruke izazove sa kojima se suočava romska zajednica, kroz implementaciju sveobuhvatnih javnih politika. Ove politike uključuju kritične oblasti, poput stanovanja, zapošljavanja, obezbjeđivanja ličnih dokumenata, kao i zelenu i digitalnu tranziciju. Projekat će osigurati i da potrebni kapaciteti budu osnaženi na centralnom nivou za implementaciju, budžetiranje, praćenje i izvještavanje, kao i da saradnja sa lokalnim nivoom bude ojačana i usklađena sa svim elementima EU politika za inkluziju Roma. Sastanak je bio prilika da gospođa Usein prisutnima predstavi buduće aktivnosti projekta, ali i da istakne predstojeće prioritetne mjere i aktivnosti koje su planirane da se realizuju u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava.

Takođe, tokom sastanka su predstavljene i realizovane aktivnosti u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope ROMACTED II – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom niovu, kao i planovi za naredni period. Gospođa Kovačević je posebno istakla ROMACTED podršku opštinama u procesu izrade novih lokalnih akcionih planova za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana, kao i za primjenu koncepta budžetiranja odgovornog prema Romima i Egipćanima.

Učesnici sastanka su, kao poseban izazov djelovanja u narednom periodu, istakli borbu protiv antiromizma, koji ometa punu integraciju Roma i Egipćana u crnogorsko društvo.

Na kraju je poručeno da će svim navedenim aktivnostima Savjet Evrope blisko sarađivati sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, prvenstveno kroz intenzivnu komunikaciju i rad sa Nacionalnim koordinatorom za Rome i Egipćane, gospodinom Sokoljem Beganajem.