Sastanak nacionalnih koordinatora Eko-škola 2024!

Objavljeno: 2024-05-16 12:19:00 Autor: Zavod za školstvo

Pod sloganom "Pripremiti sve škole za klimatske promjene", 14. i 15. maja 2024. godine održan je online sastanak nacionalnih koordinatora Eko-škola. Sastanak je bio usredsređen na strateška poboljšanja unutar mreže i razvijanje kolaborativnih pristupa za povećanje spremnosti škola na globalnom nivou da odgovore na klimatske izazove.

Ova prilika je iskorištena za razmjenu znanja, ažuriranje politika, unapređenje interdisciplinarnog kurikuluma posvećenog klimatskim promjenama, strategija učenja i standarda za obrazovanje o održivom razvoju.

Istaknut je napredak koji su Eko škole, na globalnom nivou, postigle u posljednjih 30 godina u području podizanja svijesti o održivom razvoju i poboljšanju kvalitete životne sredine. Razmatran je doprinos Eko-škola Partnerstvu za zeleno obrazovanje (UNESCO), kao i važnost novih standarda za akreditaciju škola, razvijenih kroz ovo partnerstvo. Diskutovane su tehnike i strategije za jačanje liderstva u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Predstavljeni su online programi koje razvija Međunarodna fondacija za životnu sredinu (FEE) usmjereni na unapređenje sposobnosti nastavnika za obrazovanje djece o klimatskim promjenama.

Razgovaralo se o novoj platformi Fondacije za životnu sredinu koja će olakšati upravljanje podacima kroz svih sedam koraka programa Eko-škola.

Tokom interaktivnih sesija diskutovano je o holističkim pristupima za integraciju teme klimatskih promjena u kurikulume.

Posebna pažnja posvećena je standardima kvalitete u odnosu na četiri dimenzije: upravljanje školom, školski objekti, podučavanje, učenje i istraživanje i uključivanje lokalne zajednice.

Sastanku je prisustvovala Nevena Čabrilo, nacionalna koordinatorka za sprovođenje programa Eko – škola.