Sastanak radne grpe za integralno upravljanje obalnim područjem

Objavljeno: 2024-07-04 13:00:00 Autor: Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore

Kancelarija za održivi razvoj u Generalnom sekretarijatu Vlade u saradnji sa UNEP/PAP RAC-om okupila je predstavnike/ce Radne grupe za integralno upravljanje obalnim područjem (IUOP) Nacionalnog savjeta za održivi razvoj 04. jula o.g. na predstavljanje nacrta Plana upravljanja obalnim područjem Bokokotorskog zaliva, koji je izrađen u okviru projekta GEF MedProgramme-a, od strane PAP/RAC Regionalnog centra Mediteranskog akcionog plana UN programa za životnu sredinu (UNEP/MAP), u saradnji sa centrom Plan Bleu iz Marselja, Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, i mnogim lokalnim i nacionalnim akterima i ekspertima.

Sastanak je imao za cilj da se predstave aktivnosti usmjerene na održivo korišćenje i zaštitu obalnih resursa i predstavi sami Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Boke - kotorske. IUOP podrazumijeva koordiniran pristup planiranju i upravljanju koji uključuje ekološke, socijalne i ekonomske aspekte. Plan integralnog upravljanja obalnim područjem predstavljen je od strane eksperata/kinja iz oblasti koji su ukazali na sve prednosti koje u sebi sadrži uključujući prostorni razvoj Boke kotorske, zastitu od klimatskih promjena, transportni sistem, vodosnadbijevanje, održivost turizma, morsku sredinu i upravljanje otpadom.

Plan je ukazao na mnogobrojna probleme i sukobe u prostoru, kao i izazove u očuvanju životne sredine i valorizaciju morskih resursa. S tim u vezi definisane su prioritetne mjere kao što su: doslovno primjena obalnog odmaka od 100m, redukcija gradnje, zaštita šuma i obalno ozeljenjavanje, mjere adaptacije na klimatske promijene sa akcentom na erozije plaža i poplave, očuvanje obale uz mjere zaštite i dr.

Nakon interaktivne diskusije je podijeljen materijal gdje će u narednom periodu dati svoje sugestije na plan upravljanja obalnim područjem.

Na sastanku radne grupe je zaključeno da izazovi na obali zahtijevaju hitnu akciju kako bi na pravovremen način sačuvali naše obale a u cilju dostizanja ciljeva održivog razvoja.