Sastanak Zastupnice sa članovima Tužilačkog savjeta u vezi izvršenja grupe predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava

Imajući u vidu da je Evropski sud za ljudska prava donio određeni broj presuda protiv Crne Gore u kojima je utvrdio povredu člana 3 Konvencije (zabrana mučenja) zbog zlostavljanja od strane policijskih službenika i nedostatka djelotvorne istrage u vezi sa tim, te da se navedena grupa predmeta još od 2015. godine nalazi pod nadzorom Komiteta Ministara Savjeta Evrope, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, obratila se pisanim putem Tužilačkom savjetu, u cilju što efikasnijeg izvršenja navedenih predmeta, te njihovog zatvaranja od strane Komiteta Ministara.

U tom smislu, dana 17. novembra 2023. godine, održaće se XX sjednica Tužilačkog savjeta Crne Gore, tokom koje će Zastupnica, obaviti razgovor sa članovima Tužilačkog savjeta u vezi informacije o izvršenju navedene grupe predmeta Evropskog suda, budući da mjere koje je Crna Gora preduzela u postupcima istrage incidenata zlostavljanja nijesu ocjenjene kao adekvatne i dovoljne sa aspekta međunarodnih standarda i prakse Evropskog suda.

U skladu sa praksom Evropskog suda, istraga treba da bude takva da može da dovede do utvrđivanja činjenica i okolnosti predmeta i ukoliko se ustanovi da su navodi tačni, mora dovesti do identifikovanja i kažnjavanja odgovornih lica. Istraga mora biti adekvatna, temeljna, brza, nezavisna i nepristrasna, što je i neophodno da bi se obezbijedila vladavina prava i zaštita temeljnih ljudskih prava.

Evropski sud u brojnim presudama zauzeo je stav da nadležni državni organi, prvenstveno tužilaštvo i policija, moraju sprovesti efikasnu i djelotvornu istragu kako bi identifikovali počinioce i adekvatno ih kaznili, te osigurali adekvatnu i efikasnu primjenu nacionalnih zakona kojima se štiti apsolutno ljudsko pravo zajemčeno članom 3 Konvencije. Takođe, od nadležnih vlasti se zahtijeva i brzina u postupanju. Premda mogu postojati prepreke ili poteškoće koje sprječavaju napredak u istrazi,promptni odgovor vlasti tokom istrage u postupcima torture i zlostavljanja smatra se ključnim radi održavanja povjerenja javnosti u rad pravosudnih institucija.