Sastanak Zastupnice sa predstavnicima Savjeta Evrope na temu izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava

Dana 21. septembra 2023. godine, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, održala je sastanak sa međunarodnim konsultantima Savjeta Evrope, na temu implementacije novog projekta Savjeta Evrope, u saradnji sa Odjeljenjem za izvršenje presuda Evropskog suda, koji ima za cilj da podrži države članice Savjeta Evrope u jačanju njihovih kapaciteta za potpuno, efikasno i brzo izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U okviru predmetnog projekta, planirano je uspostavljanje Mreže koordinatora izvršenja (The Execution Coordinators Network) čija je svrha da razvije efikasnu strukturu i platformu za razmjenu dobrih praksi i iskustava između koordinatora procesa izvršenja država članica na nacionalnom nivou i njihovu međusobnu podršku u procesu izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Uredbom o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava propisano je da se zastupnik stara o izvršenju presude Evropskog suda kojom je utvrđeno da je Crna Gora povrijedila odredbe Konvencije, međutim način sprovođenja procesa izvršenja nije detaljnije regulisan.

U tom smislu, Zastupnica je posebno ukazala na značaj uključivanja svih relevantnih aktera na nacionalnom nivou u proces izvršenja presuda Evropskog suda, tačnije onih nacionalnih institucija koje su odgovorne za kršenje određenog prava zaštićenog Konvencijom, kako bi kroz sinergiju različitih institucija i međusobni dijalog ostvarili potpuno, efikasno i brzo izvršenje presude Evropskog suda.