Socijalna inkluzija u predškolskim ustanovama

Objavljeno: 2024-07-02 13:50:58 Autor: Zavod za školstvo

Okrugli sto na temu „Socijalna inkluzija u predškolskim ustanovama” organizovan je 2. jula 2024. godine u JPU ,,Radmila Nedić" u Beranama.

Zavod za školstvo su na ovom događaju predstavljale Raba Hodžić, direktorica i Anita Marić, savjetnica za inkluzivno obrazovanje.

Kako unaprijediti podršku djeci RE populacije i obezbijediti kontinuitet njihovog vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, aktivnosti koje se na tom polju preduzimaju, rezultati koji su do sada ostvareni, saradnja sa lokalnom zajednicom, roditeljima i NVO koje se bave podrškom marginalizovanim grupama, modeli prevazilaženja barijera i izazova tokom tog procesa, teme su koje su zaokupile pažnju svih učesnika/ca.

Inkluzivno obrazovanje je među prioritetnim aktivnostima Zavoda za školstvo i na tom polju se istrajno i predano radi, istakle su Hodžić i Marić. Dobri odnosi između nastavnog kadra i roditelja ključni su za povećanje broja učenika/ca RE populacije u našim obrazovnim ustanovama. Obrazovanje koje je snažno utemeljeno na inkluzivnosti garancija je da će naši učenici/ce izrasti u obrazovane, humane i tolerantne mlade ljude. Zavod za školstvo Crne Gore je posvećen dostizanju tog cilja i nastaviće da daje puni doprinos na planu inkluzivnog obrazovanja.