Spajić – Ruge: Crna Gora posvećena regionalnoj stabilnosti, privrženost EU integracijama garant prosperiteta Zapadnog Balkana

Objavljeno: 2024-09-13 17:00:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, ugostio je pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, Borisa Rugea i tokom sastanka je još jednom potvrđena posvećenost Crne Gore kao kredibilne članice NATO-a i ključnog partnera u jačanju regionalne bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru je istaknut značaj vojnog doprinosa Crne Gore unutar Alijanse.

Premijer Spajić je naglasio da je Crna Gora izdvojila 2.02% BDP-a za odbranu, što je dodatno potvrdilo posvećenost i kredibilitet unutar NATO-a.

Apostrofirano je da članstvo donosi stabilnost i mir, što su važni preduslovi za ubrzanje evropske integracije i značajna pomoć Crnoj Gori na EU putu. Stabilnost ima pozitivan uticaj i na dolazak kredibilnih kompanija, što u konačnom doprinosi ekonomskom razvoju i boljem standardu stanovništva.

Istaknuta je važnost solidarnosti među NATO članicama i podrške Ukrajini. Premijer Spajić je potvrdio da Crna Gora snažno podržava euroatlantske aspiracije Ukrajine.

Bilo je riječi i o ulozi NATO-a u stabilizaciji Zapadnog Balkana, a Crna Gora u tom kontekstu potpuno podržava pristupanje svih zemalja regiona EU i Alijansi.

Zaključeno je da Crna Gora, kao odgovorna članica NATO-a, nastavlja da doprinosi regionalnoj i globalnoj stabilnosti, te ostaje snažan i kredibilan partner unutar Alijanse.