Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Spajić sa NVU "Udruženje Roditelji"

Objavljeno: 2021-02-12 16:00:00 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

„Uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine života predstavlja samo prvi korak u rješavanju pitanja dječjeg siromaštva, ali i u reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite. Ova Vlada je državu zatekla u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji i, nažalost, ovo je jedino rješenje za koje sada imamo finansijske mogućnosti. Svakako, planiramo da u naredne tri godine u potpunosti riješimo pitanje pružanja podrške djeci i porodicama“ naglasio je ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić, na danas održanom sastanku sa predstavnicama nevladinog udruženja „Udruženje Roditelji“.

Cilj sastanka bila je razmjena mišljenja o predloženom uvođenju dječjeg dodatka, ali i o drugim temama koje se tiču sistema socijalne zaštite i pružanje podrške porodicama. Predstavnice „Udruženja Roditelji“ izrazile su zabrinutost oko velikog broja socijalno ugroženih porodica i visokog stepena siromaštva među djecom. One su istakle da je, prilikom reforme sistema socijalne zaštite, potrebno posebno voditi računa i o kategoriji samohranih roditelja.

Ministar Spajić informisao je sagovornice da je Vlada Crne Gore čvrsto opredijeljena i usmjerena na pružanje podrške porodicama, a naročito djeci i mladim roditeljima. Uprkos izuzetno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u državi, koja je dodatno pogoršana pandemijom COVID-19, predloženo je uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine života, ali i obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, kako bi se porodicama pružila podrška i pomoć.

Ministar je naglasio da su djeca najosjetljivija do šeste godine života, zbog čega je od posebne važnosti da se djeci u ovoj starosnoj dobi pomogne i omoguće im se boji uslovi života. Takođe, on je podsjetio da velika većina djece u uzrastu do šest godina imaju mlade roditelje, te da se kroz predloženo rješenje želi i njima pomoći, imajući u vidu da je stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori veoma visoka.

Posebno je važno naglasiti da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, zajedno sa Vladom Crne Gore, u narednom periodu predano raditi na rješavanju pitanja socijalne zaštite i pružanja podrške porodicama. „Plan je da u periodu od tri godine imamo održivo rješenje za podršku i pomoć porodicama, koje će podrazumijevati uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu, do navršenih osamnaest godina života, ali i čitav paket socijalnih servisa, usmjeren na podsticanje edukacije i kvalitetnije ishrane“ istakao je ministar Spajić.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će nastaviti saradnju sa predstavnicima civilnog sektora, pa će zajednički sastanci za praćenje i analizu svih donešenih mjera iz oblasti socijalne i dječje zaštite biti redovna praksa.